Így változik a védekezés a koronavírus-járvány második hulláma alatt

origo.hu • 2020. szeptember 14., hétfő •
Az elmúlt napok kormányzati megnyilvánulásaiból az látszik, hogy korlátozások helyett az ország működőképességre helyeződik a hangsúly a vírus elleni védelemben. Ugyan az alapvető, általános biztonsági intézkedéseket (maszkviselés, társadalmi távolságtartás) továbbra is be kell tartani, de az élet gyakorlatilag a mindennapi mederben folytatódhat tovább. Így az iskolákat nem zárják be, a turisztikai-vendéglátó szektor pedig a korábbiakkal ellentétben nem fog leállni. A kormány a magyar emberekkel közösen határozta meg a védekezés irányvonalait: a Nemzeti Konzultációt kitöltő, közel 1,8 millió válaszoló véleménye volt a döntő. Bordács Bálint írása az origo.hu-n.
Így változik a védekezés a koronavírus-járvány második hulláma alatt

Az már most látszik, hogy alapvetően másképp kell hozzáállni a koronavírus-járvány második hullámához, mint az elsőhöz. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal magyarázta, hogy a határlezárással a kormány elvágta a vírus utánpótlási vonalait, és a korábbiakhoz képest csekélyebb a vírus ereje. A tárcavezető nagyvonalakban vázolta az új védelmi forgatókönyvet, a részleteket azonban Orbán Viktor kormányfő bontotta ki az M1-nek adott rendkívüli interjújában.

Nem állhat le az ország

A kormányzati szereplők eddigi megnyilvánulásaiból az látszik, hogy a korlátozások helyett az ország működőképességére helyeződik a hangsúly a vírus elleni védelemben. "A rugalmasság, a cselekvőképesség a legfontosabb. Most a döntések irányát kell kijelölni, amely egyértelmű: Az országnak működnie kell!" - adta ki a jelszót a kormányfő. De mit is takar ez? Ahogy a korábbiakból kidomborodott, A JÁRVÁNY MÁSODIK SZAKASZÁBAN AZ EMBERI ÉLETEK VÉDELME UTÁN A LEGFONTOSABB CÉL A MAGYAR GAZDASÁG MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE. ÍGY NEM ÁLLHAT LE A TURISZTIKAI-VENDÉGLÁTÓ SZEKTOR, AZ ISKOLÁK PEDIG NEM ZÁRHATNAK BE. Ugyanis amennyiben ez megtörténne, annak az országra nézve komoly gazdasági következményei lennének. Éppen ezért a miniszterelnök legfontosabbnak a munkahelyek védelmét nevezte, és további új munkahelyek létrehozását ígérte. Szerinte egyetlen problémás terület van, az pedig a budapesti turizmus, hiszen az ide látogatók szinte 100 százalékban külföldiek. Úgy látja ugyanakkor, hogy a főváros a külön erre a célra elkülönített 100 milliárd forintjából meg tudja segíteni a szállodákat, a vendéglátósokat és a taxisokat.

Az is látszik, hogy a gazdaság működőképességének megőrzése mellett a magyar családok védelme lesz a védekezés másik fontos eleme. A kormány szerint életszínvonaluk megőrzése a járvány második hulláma alatt is kiemelt feladat. Éppen ezért október elsejétől egy újonnan felállított minisztérium, Novák Katalin családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszterként fogja szolgálni az ügyet. Ezzel a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet kap a magyar családok védelme a kormányzat munkájában. 

A kabinet vezető politikusainak megnyilvánulásaiból pedig az következik, hogy NEM LESZ RADIKÁLIS IRÁNYVÁLTÁS A VÉDEKEZÉS TERÜLETÉN, MERT NINCS IS SZÜKSÉG ERRE. "Valamennyi forgatókönyvre felkészültünk, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az idősek életét megvédjük, a családok életszínvonala nem fog csökkeni, az ország pedig működni fog" - összegzett szombaton Orbán Viktor, aki szerint fegyelmezett hozzáállással egyszerre meg lehet védeni a magyar emberek életét és a magyar gazdaság versenyképességét, az egyik nem zárja ki a másikat.

Megváltozik a védekezés

Hogyan fog védekezni az ország a járvány második szakaszában? Ahogy az a miniszterelnök szavaiból kiderült, a kormány nem szeretne az első hullám alatti időszakhoz hasonló szigorításokat (kijárási korlátozás, iskolabezárások stb.) bevezetni, ugyanakkor az alapvető, általános biztonsági intézkedéseket továbbra is be kell tartani. Így tehát a társadalmi távolságtartást, a maszkviselést, valamint a kórházak és a szociális intézmények látogatásának a tilalmát.
Kulcsszerepe lesz a maszkviselésnek, hiszen HA MINDENKI SZABÁLYSZERŰEN VISELI A VÉDŐFELSZERELÉST, AKKOR AZZAL JELENTŐSEN CSÖKKEN A VÍRUS ÁTTERJEDÉSÉNEK ESÉLYE. Éppen ezért innentől kezdve komoly bírságra számíthatnak azok, akik nem hordják zárt terekben. A boltosok pedig ennél is súlyosabb büntetésre számíthatnak: első szabályszegés esetén pénzbírságot, második esetben figyelmeztetést kapnak, harmadik alkalommal pedig bezárják az üzletüket."A közös érdektől vezényeltetve hozzuk meg a döntéseket és akarjuk betartatni őket, nem csak önmagukért" - fogalmazott a kormányfő, kiemelve, hogy mindenki felelős mindenkiért.

Az általános biztonsági szabályokon túl egyes területeken is születtek kormányzati intézkedések. Október 1-től kezdve az oktatási intézményekbe belépőknek megmérik a testhőmérsékletét, az iskolákba pedig továbbra sem mehetnek be szülők. A kormány ugyanakkor nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását, ezért a téma jelenleg nincs napirenden. A bárok és szórakozóhelyek este tizenegy óra utáni bezárásáról pedig úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy "vannak még további kérdések, amiket meg kell tárgyalni."

Még egy fontos különbség az előző időszakhoz képest: mivel várhatóan az egész világban nagyobb lesz a napi fertőzöttek száma, ezért az új értékmérő a halálozások száma lesz. A kormányzat álláspontja szerint a sikeres védekezést a halálesetek alacsony száma jelenti. Ebben Magyarország látványosan jól teljesít, a legtöbb európai országban sokkal rosszabbak  (a lakosságarányosan vett) mutatók. A cél tehát (továbbra is) az, hogy minél kevesebben haljanak meg a járvány második hulláma alatt. A miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában és szombat este az M1-en is elmondta, hogy az egészségügy készen áll a második hullámra, senki nem marad most sem ellátatlanul.

Vonalvezető volt a Nemzeti Konzultáció

Ahogy az több helyen is elhangzott, a Nemzeti Konzultáció vezetett a járvány elleni védekezésben bekövetkezett hangsúlyeltolódáshoz. Mint ismert, a kormány kilencedik alkalommal kérte ki a magyar emberek véleményét, ezúttal a koronavírussal kapcsolatos kérdéseken volt a hangsúly. A kabinet külön megkérdezte a polgároktól, hogy a második hullám esetén milyen kormányzati intézkedéseket támogatnak. Többek között meg lehetett jelölni a kijárási korlátozások bevezetését, a távolságtartás elrendelését, a maszkviselés elrendelését, az országhatárok lezárását, oktatási intézmények bezárását, valamint a rendezvények korlátozását. Ezen a kérdésen felül további nyolc, koronavírussal kapcsolatos kérdés kapott helyett a konzultációban.

Az összesített eredmények szerint 1 millió 793 ezren töltötték ki a kérdőíveket, amit a kormány megfelelő alapnak tekintett a további intézkedések meghozatalához. "Nyáron levezényeltünk egy Nemzeti Konzultációt, és abból megtudtuk, hogyan szeretnék megvalósítani a magyar emberek a védekezés menetét. Sokkal nyugodtabb és magabiztosabb vagyok, mint tavasszal" - mondta Orbán Viktor az M1-en, hozzátéve, hogy A VÁLASZADÓK AZT VÁRJÁK EL, HOGY AZ ORSZÁG MŰKÖDÉSKÉPES MARADJON ÉS NE BÉNULJON MEG.

A miniszterelnök azért is nyugodtabb, mint korábban, mert "teljes mértékben fel tudták készíteni az egészségügyi rendszert a második hullámra".

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére