Így utaznak a szombathelyiek: egzotikus nyaralások után óvatos sífoglalás

fgy • 2021. november 08., hétfő •
Nagy az utazási kedv, de azért jellemző az óvatosság. A járványhelyzet miatti korlátozásokról minden utazni szándékozónak érdemes alaposan tájékozódni, hiszen pillanatnyilag napról napra változik a helyzet – az egyik nagy múltú szombathelyi utazási iroda ügyvezetőjével, Mátyás Tibornéval beszélgettünk.
Így utaznak a szombathelyiek: egzotikus nyaralások után óvatos sífoglalás

Közeledik az év vége, ilyenkor rendszerint keresik már az utazási lehetőségeket azok, akik külföldön töltenék a szünidőt, vagy melegebb tájakon pihennének hosszabb-rövidebb ideig. Mi a tapasztalatuk, megélénkült az érdeklődés?

Október 1-jét követően a távoli országok nyitottak, készülnek a télből a nyárba utazni szándékozó turisták fogadására. A kedvelt egzotikus nyaralóhelyek térségében – ellentétben Európával – enyhült a járvány.

Ez meg is hozta az utazók kedvét, jellemzően Dubaj, Abu-Dzabi, Mauritius felé veszik az irányt, de keresik a thaiföldi, zanzibári, dominikai, mexikói úti célokat is.

Törökország iránt nyár óta folyamatos a kereslet.

Az utazási irodában megkérdezik az érdeklődőktől, hogy védettek-e a koronavírus-fertőzéssel szemben, kaptak-e oltást, átestek-e a fertőzésen?

Nem kell, de mi megkérdezzük. Javarészt törzsutasok a vendégeink, miattuk felelősséget érzünk, ezért inkább biztosra megyünk. Hozzáteszem: eddig nem találkoztunk ilyen problémával.

A világjárvány kialakulása a turisztikai ágazatot érzékenyen érintette, hiszen a lezárások miatt nem mozdulhattunk, a fertőzésveszély miatt nem mozdultunk. Mi történt az enyhítések után? Megrohamozták az irodát?

Nem. Az óvatosság jellemezte az embereket ebben a vonatkozásban. Vagy itthon maradtak, vagy az egyéni utazást választották, és inkább közelebb: Horvátországba, Szlovéniába, Ausztriába mentek. Buszos utakból keveset indíthattunk. A repülős utak esetében az eddig nagyon kedvelt görög szigeteki nyaralások háttérbe szorultak, helyette Egyiptom felé indultak. Még egy érdekes jelenséget említenék:

az olasz és a horvát tengerparton mindössze másfél hónapig tartott a szezon, július közepétől augusztus végéig.

Eddig az idősebb generációhoz tartozók – akik már nem gyermekekkel utaznak, nem kell a tanévhez igazodniuk – többsége inkább a főszezon után, kora ősszel szokott nyaralni. Most elmaradtak, jobban megfontolták, hogy útra keljenek-e, féltek, a családtagjaik is féltették őket. Ausztriába – a szigorú beutazási feltételek miatt – is jóval kevesebben mentek.

Ez utóbbi tekintetében szállodatulajdonosként is vannak tapasztalatai…

Igen. A szállodánkban most többségében osztrák vendégeket fogadunk, sem magyarok, sem csehek nem jöttek, jönnek olyan nagy számban, mint a korábbi években.
 
Említette, hogy sokan inkább az itthoni pihenést választották. Megélénkült a kereslet a belföldi utak iránt?

Nem panaszkodhatunk, többször vittünk utasokat egy- vagy háromnapos kirándulásra az ország különböző tájaira. Most készülünk az ádventre, és bár jó a foglaltság, elég nagy a bizonytalanság a pillanatnyi járványhelyzet miatt. Ezeket az utakat az ádventi vásárok felkeresése mellett egyéb kapcsolódó programokkal hirdetjük. Budapest és Győr mellett Zágráb, Ljubljana-Celje, Bécs, valamint egy háromnapos ausztriai ajánlat is szerepel a kínálatunkban, de nem tudjuk, hogy útnak indulhatunk-e, milyen korlátozások várhatók. Ausztriában már érvénybe is lépett a 2G-szabály (csak oltottak és gyógyultak), amely szűkíti a beutazási feltételeket. 
Természetesen mi is tájékoztatjuk az utasainkat, de fontos, hogy mindenki legyen naprakész az utazás előtt az aktuális előírásokból! 
 
Mi a helyzet a síszezonnal?

Iskolai csoportok most nem utazhatnak. Csak indokolt esetben, minisztériumi engedéllyel mehetnek a diákok külföldre. Emiatt nálunk csak foglalások vannak, tőlük befizetést nem is kérünk.

A túraszervezők abban bíznak, hogy a járványhelyzet enyhül, és január végén, februárban indulhatnak a táborok.

Egyelőre kivárunk. A szállodánkban családok szoktak szállást foglalni a síeléshez, és mivel a tavalyi szezon is kimaradt, sokan jelentkeztek már.
Felhívom az utazók figyelmét a biztosítások (sztornó vagy Covid-fedezetes) jelenőségére is, mert nem mindegy, hogy ha le kell mondani a külföldi utat – akár betegség, akár korlátozó intézkedés miatt, – a befizetett összeget visszakapjuk-e.

Kép: FABRICE COFFRINI/AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére