Így lőtték le az amerikaiak a kínai kém-léggömböt - videó

origo.hu • 2023. február 05., vasárnap •
Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
Így lőtték le az amerikaiak a kínai kém-léggömböt - videó

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban

KÍNAI "KÉMBALLON" HELYI IDŐ SZERINT NEM SOKKAL DÉLUTÁN FÉL 3 UTÁN SÜLLYEDNI KEZDETT AZ ATLANTI-ÓCEÁN FELETT, MIUTÁN ELHAGYTA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KELETI PARTVIDÉKÉT, DÉL-KAROLINA PARTJAIT.

- írja az origo.hu.

Előzőleg a szövetségi légügyi hatóság átmenetileg leállította a légi közlekedést a körzetben, ami három nagy repülőtér forgalmát is érintette.

A parti őrség katonai művelet miatt a környékben hajózókat arra figyelmeztette, hogy hagyják el az környező vizeket.

Joe Biden elnök korábban szombaton a légi eszközre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy "gondoskodni fognak" róla.

Az összefoglalók szerint az elnököt kedden tájékoztatták a légi eszköz észleléséről, ami vélhetően Alaszka felett ért amerikai terület fölé mintegy 20 kilométeres magasságban. A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az eszközt ne próbálják megsemmisíteni a szárazföld felett, mert a polgári lakosságot fenyegető kockázat felülmúlja a kínai hírszerzési információk okozta lehetséges kárt.
A léggömb mérete három iskolabuszé.

AZ INCIDENS MIATT A ANTHONY BLINKEN AMERIKAI KÜLÜGYMINISZTER LEMONDTA A HÉTVÉGÉRE TERVEZETT KÍNAI ÚTJÁT, AMELYNEK CÉLJA AZ AMERIKAI-KÍNAI FESZÜLTSÉG CSÖKKENTÉSE LETT VOLNA.

 miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztül húzzák utazásának tervezett célját.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint egy eltévedt léggömbről van szó.

Kép: AP

közösség

további frisss

lap tetejére