Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

metropol.hu • 2023. május 29., hétfő •
Az ATV Híradó úgy tudja, hogy ha meg is találják a keresésére indított légimentők, a család kérésére a holttest a hegyen marad.
Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad

Senki sem tudja, mi történt pontosan Suhajda Szilárddal az utolsó órákban. Annyi biztos, hogy a mászók közül többen is nehézségekkel küzdöttek. Sokan ugyanis megbetegedtek az alaptáborban, volt, aki felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra - írja a metropol.hu.

Az expedíció kommunikációs vezetője szerint a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és "a használt zsebkendőt simán kitették az asztalra". Pintér László azt mondta, Szilárd ezt szóvá is tette, mondván: ne betegítsék meg egymást.

Szilárd végül megkezdte a csúcstámadást. Nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára. Két fős háttércsapatával, akik itthonról tartották vele a kapcsolatot, 8630 méteren beszélt utoljára. Tudta, hogy idő szűkében van, de eltökélt volt.

Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni

- fogalmazott Pintér László, hozzátéve: mindez nem volt olyan projekt, ami esetében sikertelenség, esetleg tragédia várható. A hegymászó eltűnése és halála a csapat számára döbbenetes fordulat volt, a kommunikációs vezető szerint eltart egy ideig, míg ezt feldolgozzák.

A kapcsolat néhány órával az utolsó hívás után végleg megszakadt a mászóval. Azt érte küldött serpák egyike a Világgazdaságnak azt mondta: megtalálták Szilárd sátrát a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták, a holttestet azonban hiába keresték.

A légi felderítés ugyanakkor még folyamatban van. A holttest azonban a család kérésére mindenképpen a hegyen marad. Ha biztonságosan megközelíthető helyen van, akkor a mászó eszközeit elhozza a mentőcsapat. Egyrészt, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, másrészt utolsó emlékként a családnak, akik azt kérték: a nyilvánosság kizárásával gyászolhassanak.

A jelenlegi adatok szerint a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra az Everesten oxigénpalack nélkül. Nedeczky Júlia hegymászó, pszichológus szerint az sem kizárt, hogy a csúcsot is elérte, csak meghibásodott nyomkövetője nem küldött adatokat róla.

"Szilárd egy nagyon erős ember volt, nagyon elszánt, úgyhogy én sajnos el tudom képzelni, hogy ő addig ment, amíg fel nem ért" - vélekedett.

A hegymászó az első magyar nő, aki járt 8 ezer méter felett. Az ATV Híradójának azt mondta: a csúcs közelében Suhajda Szilárd vélhetően rossz döntést hozott, mert az emberi szervezet számára extrém körülmények között úgy ítélte meg, hogy sikeresen visszaér majd az alaptáborba.

Kép: Facebook

közösség

további frisss

lap tetejére