Így dőlt jobbra Olaszország

mandiner.hu • 2022. szeptember 26., hétfő •
Itália legnagyobb részén a jobboldali pártok szövetsége nyerte meg a választást. A hagyományosan vörös Bologna és Firenze környékén a baloldal, míg Nápolyban az Öt Csillag Mozgalom tudott nyerni.
Így dőlt jobbra Olaszország

Vasárnap tartották az olaszországi parlamenti választást. A voksolás, ahogy várható volt, a jobboldal győzelmét hozta: Giorgia Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi triumvirátusa a voksok közel 44 százalékát szerezte, a baloldal 26 százalékot, a populista Öt Csillag Mozgalom 15 százalékot ért el. Az Azione - Italia Viva szövetség közel 8 százalékot szerzett.

Az olasz választási térkép azt mutatja: a jobboldal a félszigetország minden régiójában át tudott törni: mind északon, mind a középső régiókban, mind délen a jobboldal nyert a legtöbb helyen. Velence körzetében például 50 százalékot szerzett a jobboldali szövetség.

A baloldal a hagyományosan vörös toszkánai és emilia-romagnai területeken nyert most is: Firenze és Bologna környékén továbbra is a baloldal a legerősebb. Az eddig is a szegényebb, fejletlenebb délen erős Öt Csillag Mozgalom pedig Nápolyban és környékén tudhat magának egy erős bástyát.

közösség

további frisss

lap tetejére