Igazi sikersztori: magyar fejlesztésű teszt mutatja ki a szupervariánst

• 2021. december 05., vasárnap •
A Femtonics Kft - a Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program keretében nyújtott támogatásával - olyan egyedi PCR-tesztet fejlesztett ki, amely a jelenleg több mint 1,2 millió koronavírus-mutáns 99 százalékát lefedi, így képes kimutatni a mostanában aggodalomra okot adó, omikronnak nevezett variánst is. Az ígéretek szerint a szokásos tesztek mérési idejének csupán 10%-a alatt.
Igazi sikersztori: magyar fejlesztésű teszt mutatja ki a szupervariánst

A Sars-Cov-2 kimutatására szolgáló, könnyen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) tesztet fejlesztett ki a Femtonics - tudta meg a Portfolio a társaságtól. Tájékoztatásuk szerint 6-10 perces eredményeket biztosít a szokásos laboratóriumi eszközökkel, miközben közel 100%-os specificitást és megbízhatóságot biztosít, amely szinte minden SARS-CoV2 vírusmutánsra kiterjed. A mintavétel menete hasonló a normál PCR-tesztekhez (orr vagy szájgarat üregből vett minta).

Érdeklődésünkre a magyar tulajdonú és alapítású cég kémiai osztályának vezetője, Mucsi Zoltán azt is elárulta, hogy a WHO által a legutóbb aggasztónak nevezett omikron variánst is képes a - CE és ISO 13485 tanúsítványokkal ellátott - szett kimutatni. A reakció lefutási ideje kevesebb mint 10%-a a qPCR teszteknek, és gyorsabb a piacon kapható azonos elven működő teszteknél is.

" A FEMTO-ID LAMP kit digitális genetikai alapú teszt, alkalmas SARS-COV-2 kimutatására és a független tesztek során sikeresnek bizonyult" - részletezte a kutatás eredményeit érdeklődésünkre Rózsa Balázs, a Femtonics Kft. alapító-tulajdonosa. Specificitása felülmúlja a klasszikus PCR-alapú tesztekét, és ami igazi előnye, hogy minden új, és jövőben megjelenő vírustörzsre is kiterjeszthető és gyorsan adaptálható bármely más bakteriális vagy virális fertőzés esetén - tette hozzá a kutató, aki szerint ultra-gyors, rendkívül érzékeny és költségkímélő, és soha nem látott jelentős előnyt biztosít.

A multidiszciplináris csapatunk által kidolgozott új eljárás az orvostudomány más területein is forradalmasíthatja a labordiagnosztikát a jövőben

- értékelte Rózsa Balázs.

A kutatás-fejlesztésre összpontosító magyar vállalatnál úgy vélik, hogy ez a tesztelés egy olyan innovatív és alacsony költségű védekezési módszer, amely segítheti a vállalatok és közösségek normál működését, ahol több száz vagy több ezer ember dolgozik és él együtt nap mint nap.

Tudományos háttér

Magáról a projektről is megosztottak információt a Femtonics szakértői: a Notomi és munkatársai által 2000-ben kidolgozott LAMP (loop associated isothermal amplification) módszert fejlesztették tovább az állami támogatásnak köszönhetően és tették alkalmassá arra, hogy mindössze néhány perc alatt detektálja a SARS-CoV 2 vírus genomját rutin PCR diagnosztikai laboratóriumi körülmények között. A Covid 19 kórokozójának kimutatására jelenleg „gold standardként” alkalmazott PCR (polimeráz láncreakció) eljáráshoz hasonlóan a LAMP is rövid oligonukleotidok segítségével ismeri fel a vírus genomjának megfelelő szakaszát, azonban – a qPCR-rel ellentétben - nem kettő (+1 jelölt próba), hanem hat primert alkalmaz. Ez rendkívül nagy specificitást és robusztusságot eredményez. A primerek által határolt szakaszok felsokszorozását a PCR-ben alkalmazott hőstabil Taq polimerázhoz hasonló, ugyanakkor eltérő elven működő, úgynevezett „szálkiszorító” (strand displacement) Bst polimeráz végzi, egyenletes (izotermális, 65°C) hőmérsékleten.

További előnye a módszernek, hogy nincs szükség hosszú (20 perc) előinkubációra, amíg a vírus RNS genomjának DNS szálra történő átírása maradéktalanul megtörténik, mert LAMP reagensben jelen lévő reverz transzkriptáz a Bst polimerázzal párhuzamosan képes működni, vagyis gyakorlatilag azonnal elkezdődik az átírt DNS szakaszok felsokszorozása, szintén ugyanezen a hőmérsékleten.

A nemzetközi adatbázisokban jelenleg szereplő több mint 1 200 000 variáns analízisét követően, a bioinformatikai módszerekkel meghatározott konszenzus szekvenciára tervezett primer szett az összes mutáns mintegy 99%-ának kimutatására alkalmas.

A magyar kutatóknak olyan reagenst sikerült előállítaniuk, amely segítségével kevesebb mint 7 perc alatt képesek az izolált virális RNS genom kimutatására, megfelelő fluoreszcens interkaláló festék jelenlétében. Összehasonlításképpen, a leggyorsabb qPCR alapú reagensek is kb. 60 percet követően képesek csupán eredményt adni.

Forrás: portfolio,hu
Címlapképünk illusztráció. Forrása: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére