Frissítve: Húsvétig lemondta a könyvtár a rendezvényeit, szigorít a szabályokon a Pálos Károly Központ

há • 2020. március 10., kedd •
Felfüggeszti csoportos rendezvényeit húsvétig a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Az intézmény egyénileg továbbra is látogatható, de gyakrabban takarítanak és fertőtlenítenek. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálatnál szigorítottak a szabályokon, és plusz forrást kértek a megnőtt kiadásokra.
Frissítve: Húsvétig lemondta a könyvtár a rendezvényeit, szigorít a szabályokon a Pálos Károly Központ

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetése is részt vett a délelőtti városházi egyeztetésen, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hívott össze a polgármester. Szigorítottak a szabályokon, és plusz forrást kértek a megnőtt kiadásokra.

A szolgálat speciális tevékenységet végez: olyan idős és/vagy krónikus betegségben szenvedő emberekkel foglalkoznak, akik a legveszélyeztetettebbnek számítanak. Kulcsár Lászlóné lapunknak elmondta, hogy már a múlt héten bevezetett néhány olyan intézkedést, amely a kockázatok csökkentését célozták, de most szigorított ezeken a városházi ajánlás alapján. – Az időskorúak gondozóházában már a központi utasítással egy időben megtiltottam a látogatást. A kollégák és az ellátottak egészségének érdekében kontrollálom a munkatársak külföldi útjait, felszólítottam őket, hogy ne hagyják el az országot. Aki mégis megteszi, attól hazaérkezése után 14 napos távollétet kértem – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette, hogy ezentúl a mostaninál is jobban odafigyelnek az idősek klubjaiban a higiéniai szabályok betartására, és több fertőtlenítőszert használnak. Kihangsúlyozta: a klubok alapszinten tovább működnek, zajlik az idősétkeztetés is, de a nagyobb tagságot érintő, külsős vendégek érkezésével járó programokat lemondják. – Fontos elmondani, hogy sok kollégánk gondozza az időseket az otthonukban, tehát lakásokra járnak ki. Számukra idáig is biztosított volt a fertőtlenítő, a maszk, a gumikesztyű, természetesen ez most is így marad, és jobban figyelnek rá. Folyamatosan elérhető a család- és gyermekjóléti szolgáltatás is, de mindenütt kifüggesztettük a megelőzéshez szükséges magatartásról szóló tudnivalókat, és szórólapokat is gyártattunk – tudtuk meg Kulcsár Lászlónétól. Megjegyezte: a polgármester ezúttal egyszeri rendkívüli plusz forrást, mintegy 500 ezer forintot biztosított az intézménynek a megnövekedett kiadások fedezésére, és jelezte, hogy az események függvényében további forráslehívásra lesz lehetősége a Pálos Károly szolgálatnak.

Korábban írtuk - Húsvétig lemondta a könyvtár a rendezvényeit

Egyeztetésen  vettek részt a szombathelyi kulturális intézmények vezetői kedden a városházán. A találkozón a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos teendőkről volt szó, és ott volt dr. Baráthné Molnár Mónika, a könyvtár igazgatója is. Tőle megtudtuk, hogy elsődleges céljuk a megelőzés, illetve a kockázatok csökkentése a maguk eszközeivel. A közeljövőben követik a fenntartói ajánlásokat – azért csak ajánlásokat, nem pedig utasításokat, mert az önkormányzat nem járványügyi hatóság. Ez azt jelenti, hogy egészen húsvétig felfüggesztenek minden csoportos rendezvényt az épületben, hiszen ebben látják a járvány terjedésének legnagyobb kockázatát. Az igazgatónő elmondta, hogy kollégáinak külföldi utazásait ellenőrzi, és kéri, hogy aki mégis elhagyja az országot, utána maradjon otthon két hétig. Mindeközben a könyvtár folyamatosan nyitva tart – egyelőre legalábbis, de fokozottabban takarítanak. Az olvasóközönség számára fertőtlenítőszereket biztosítanak, és az úgynevezett kontaktfelületeket is gyakran tisztítják.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére