Horvát ovi nyílt Szombathelyen

frisss.hu/MTI Fotó: Bodorkós Máté • 2016. augusztus 29., hétfő •
Egyelőre egy 15 tagú csoporttal, de a nemzetiségi önkormányzat terveiben felmenő rendszerben legalább három óvodai csoport, általános iskola, sőt gimnázium és kollégium is szerepel a tervek között. Ott voltunk a megnyitón.
Horvát ovi nyílt Szombathelyen

Hétfő délelőtt a volt Gyermekek Háza helyén nyílt meg a Miroslav Krleza Horvát Iskola Szombathelyi Tagintézményeként a horvát nemzetiségű óvoda. Az ünnepségen Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében a horvát anyanyelv és kultúra megőrzésének fontosságát, valamint a nemzetiségi közösség megtartó erejét hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár beszédében utalt arra, hogy 2014 óta az Országgyűlésben mind a 13 magyarországi nemzetiségnek szószólója van, valamennyi választhat országos és helyi nemzetiségi önkormányzatot, és ezek működéséhez a magyar állam évről évre nagyobb támogatást nyújt. Közölte: a 2017-es költségvetésben a nemzetiségek támogatására 8,2 milliárd forint jut, ami 2010-ben mindössze 3,6 milliárd forint volt.

Magyarországon jelenleg 12 500 olyan gyermek van, aki nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézménybe jár, 2010-ben a számuk alig haladta meg a háromezret. A nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézmények száma 2010-ben 12 volt, ma pedig meghaladja a 60-at.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a megnyitón elmondta: a város önkormányzata támogatja a nemzetiségi önkormányzat törekvését, hogy horvát óvoda, általános iskola és gimnázium is működjön, ehhez már kiszemelték a helyet is, és reményeik szerint belátható időn belül rendelkezésre állnak majd a szükséges források. Skrapits László, a szombathelyi horvát önkormányzat elnöke a megnyitó után az MTI-nek elmondta: a volt Gyermekek Háza épülete alkalmas arra, hogy ott a következő években további óvodai csoportok és alsó tagozatos általános iskolai osztályok kezdjenek el működni, és esetleg egy gimnáziumi osztály megindításáról is gondolkodhatnak. Hozzátette: az óvodai csoport most a pécsi Miroslav Krleza Horvát Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tagintézményeként kezdi meg működését. 

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a frisssnek hozzátette a Vas megyei horvátok a török elől menekültek ide még a 16. században. "Ők valóságos paradicsommá tették azokat a településeket, ahol megtelepedtek. Nemcsak tisztelt, hanem elismert módon irigyelt nemzetiség a horvát Vasban."

1998 és 2002 között az akkori Orbán-kormány államtitkáraként a hazai nemzeti kisebbségekért is felelős voltam, és be kell vallanom, hogy ebbéli minőségemben a magyarországi horvátok voltak a kedveceim. Egyenességükkel, szorgalmukkal, becsületességükkel kiváló példát nyújtanak. Ahhoz, hogy a horvátok meg tudják őrizni kultúrájukat és nyelvüket óvoda, általános iskola, és természetesen középiskola is kell. Ennek az előfeltételeit meg kell teremteni.

Hosszabb távon az egykori Szent-Györgyi Albert középiskola ma üresen álló épülete nyújthatna otthont a horvát oktatási központnak - jelezte. Hozzátette: a tervek valóra váltásához a jövőben európai uniós és hazai támogatásokra is pályázniuk kell.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére