Horror a szombati futballmeccsen: 150-nél több halott

index.hu • 2022. október 02., vasárnap •
Minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófája rázta meg Indonéziát és a futballvilágot. Az indonéziai Malang városában az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3–2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, és amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, pánik tört ki. Az első jelentések szerint 129-en haltak meg, többségüket agyontaposták. Időközben a The New York Times jelentette, hogy a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi szerint a halottak száma 153-ra emelkedett, sőt, az Arema futballklubnál már 182 halottról tudnak.
Horror a szombati futballmeccsen: 150-nél több halott

Gyászol Indonézia és a futballvilág.

Szombaton az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés 3–2-es vendéggyőzelemmel ért véget a kelet-jávai városban, mire a csalódott hazai drukkerek a lefújás után elárasztották a pályát; a rendőrség könnygázt fújt a tömegre, kitört a pánik, mindenki a kijárat felé kezdett rohanni, és a tumultusban agyontaposták egymást az emberek. Harmincnégyen a stadionban vesztették életüket, a többiek a kórházban.

EDDIG 129 HALOTTAT JELENTETTEK, LEGALÁBB HÁROMSZÁZAN KÓRHÁZBA KERÜLTEK, DE SOKUK ÁLLAPOTA OLYAN SÚLYOS, HOGY A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA VALÓSZÍNŰLEG NÖVEKEDNI FOG. 

A zavargások átterjedtek a stadiont övező utcákra, felgyújtott rendőrautókról is érkeztek hírek, továbbá az is kiderült, hogy a halottak között két rendőr is van. Az első hírek szerint 127-en vesztették életüket, de közben ez a szám 129-re emelkedett.

Az Indonéz Labdarúgó Szövetség egy hétre felfüggesztette a küzdelmeket a BRI Liga 1 nevű bajnokságban.

A tragédiát követően Joko Widodo indonéz elnök országszerte elrendelte a labdarúgó-mérkőzések biztonsági felülvizsgálatát, adta hírül az AFP. Widodo arra utasította sport- és ifjúsági miniszterét, az országos rendőrfőkapitányt, valamint az indonéz labdarúgó-szövetség vezetőjét, hogy azonnali hatállyal értékeljék a kialakult helyzetet és mérjék fel a többi sportesemény esetleges biztonsági kockázatait.

Jövő májusban és júniusban Indonézia rendezi az U20-as világbajnokságot, de ezek után nem tudni, hogy a FIFA mit fog lépni.

A 129 HALOTT – ÉS KI TUDJA, MEKKORA LESZ A VÉGSŐ SZÁM – AZT JELENTI, HOGY EZ MINDEN IDŐK MÁSODIK LEGTÖBB HALÁLOS ÁLDOZATOT KÖVETELŐ FUTBALLSTADION-KATASZTRÓFÁJA.

A történelem legsúlyosabb, futballal kapcsolatos tömegszerencsétlenségei:

1964, Lima: Peru–Argentína válogatott mérkőzés, 328 halott
2022, Malang, indonéz bajnoki mérkőzés, 129 halott
2001, Accra (Ghána), bajnoki mérkőzés, 126 halott
1989, Hillsborough, Liverpool–Nottngham Forest, 96 halott
1988, Katmandu (Nepál), bajnoki mérkőzés, 93 halott
1996, Guatemala City, Guatemala–Costa Rica válogatott mérkőzés, 90 halott
2012, Port Szaíd (Egyiptom), Al-Masry–Al-Ahly bajnoki meccs, 79 halott
1968, Buenos Aires, Estadio Monumental, River Plate–Boca Juniors derbi, 71 halott
1982, Moszkva, Luzsnyiki Stadion, Szpartak Moszkva–HFC Haarlem UEFA-kupa meccs, 66 halott
1971, Glasgow, Ibrox, Rangers–Celtic, 66 halott


Frissítés!

Időközben a The New York Times jelentette, hogy a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi szerint a halottak száma 153-ra emelkedett, sőt, az Arema futballklubnál már 182 halottról tudnak.

EGY FOTORIPORTER SZERINT, AKI A STADIONBAN DOLGOZOTT, A RENDŐRSÉG VOLT A LEGFŐBB OKOZÓJA A TRAGÉDIÁNAK AZZAL, HOGY INDOKOLATLAN MENNYISÉGBEN FÚJTA A KÖNNYGÁZT A PÁLYÁRA BEROHANÓ SZURKOLÓKRA.

Emiatt tört ki a pánik, sokan már a könnygáztól eszméletüket vesztették, és őket taposták agyon a kijárat felé menekülők. Állítólag a FIFA szabályzata tiltja a könnygáz használatát ilyen esetekben, ugyanakkor Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke védelmébe vette embereit, mondván, hogy a pályán kitört az anarchia, és ezért kellett könnygázt alkalmazni.

Képek: klikaktual.com, Antara Foto /  Ari Bowo Sucipto /  Reuters

közösség

további frisss

lap tetejére