Hoppá! A büszkeségük miatt élnek rövidebb ideig a férfiak

frisss.hu, hazipatika.com • 2016. március 31., csütörtök •
A pasik többsége férfi orvost választ, ha segítségre van szüksége, azonban általában csak a nőkkel tudnak őszintén beszélgetni problémáikról. Ez a tény összefüggésbe kerülhet azzal, hogy átlagban öt évvel kevesebb ideig élnek, mint a gyengébbik nem.
Hoppá! A büszkeségük miatt élnek rövidebb ideig a férfiak

A rutgers-i egyetem pszichológusai szerint a férfiak nehezebben szánják rá magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak, valamint nem mindig beszélnek őszintén a tünetekről és a kényesebb részletekről.

"Arra a kérdésre kerestük a választ, miért halnak meg a férfiak korábban, mint a nők. A férfiak várható élettartama öt évvel kevesebb, mint a nőké, és ezt az eltérést nem lehet fiziológiai különbségekkel magyarázni" – mondta el Diana Sanchez professzor.

Azt is megállapították, hogy sok pasi a büszkesége és a magába vetett hite miatt nyomja el az érzelmeit, valamint hanyagolja el egészségügyi gondjait. Érdekes módon inkább férfi orvoshoz fordulnak, de mégsem beszélnek nekik annyira őszintén betegségeikről, mint a női doktoroknak. A szakértő szerint ez is büszkeségből adódik, ugyanis nem akarnak gyengének tűnni egy másik férfi előtt.

A kutatásban először 250 férfi vett részt, akik online kérdőívet töltöttek ki. Az eredmény azt mutatja, hogy azok, akik az átlagosnál férfiasabbnak gondolják magukat, azok szívesebben kerülik az orvosokat. A következő lépésben 250 fiatal egyetemistát kérdeztek meg, mindkét nemből. Azok, akik a férfiasság teszten magas eredményt értek el, füllentettek a férfi orvosoknak.

A hölgyeket is megvizsgáltak: kiderült, hogy az erős, független nők is jobban szeretnek maguk megküzdeni az egészségügyi gondokkal, mint egy doktor segítségével. Bár a magabiztosság és öntudat a férfiakat sokkal komolyabban érinti, mégis lényeges, hogy a nők esetében is veszélyt jelenthet az egészségre.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére