Hőmérők, hőkamerák: kiszállítás alatt

há • 2020. szeptember 28., hétfő •
Holnap, azaz kedden érkeznek meg a szükséges eszközök a Szombathelyi Tankerülethez, amelyekkel csütörtöktől már mérik a gyerekek és a pedagógusok testhőjét iskolába lépéskor. Jelenleg egy intézményben - egyetlen osztályban - zajlik digitális tanrend a tankerület fenntartásában lévő iskolák közül - tájékoztatták a Frisss.hu-t. Közben az EMMI illetékesei összegeztek: az első hónap tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények, és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben.
Hőmérők, hőkamerák: kiszállítás alatt

Az iskolai testhőmérséklet-méréshez az eszközöket megyénként szeptember 29-én és 30-án osztják ki - adta hírül az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményére hivatkozva.
A szaktárca összegzése szerint rendkívüli szünetet szeptember 28-án az óvodák csupán fél százalékában - 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben, a 3079 iskolából pedig csak 7 helyen hirdettek meg. Tantermen kívüli, digitális munkarendet 118 intézményben rendelt el egy-egy osztály számára az operatív törzs, ez azt jelenti, hogy az iskolák négy százaléka érintett.
A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében október 1-jétől tovább fokozzák a védekezést: valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor mérik majd a gyermekek, a tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletét, ami segít kiszűrni a betegeket, és ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát.
A járvány elleni védekezés közös feladat, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül - írták. Kiemelték: minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt.
A hőmérők kiosztása a kormányhivatalok szervezésében megyénként, szeptember 29-én és 30-án zajlik majd.
Százhúsz, nagy tanulói létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában - a zökkenőmentes beléptetés érdekében - a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítenek - jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Frisss.hu megkereste a Szombathelyi Tankerületi Központot, és aktuális összegzésre kértük a vezetést. Válaszukból kiderült, hogy a fenntartásukban álló köznevelési intézmények közül jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum egyetlen osztályában zajlik az oktatás tantermen kívüli digitális munkarendben. Ami pedig a csütörtöktől kötelező testhőmérséklet-mérést illeti: "A kézi digitális mérőeszközök beszerzése központilag zajlott a tanulólétszám alapján. Az eszközöket szeptember 29-én vehetik át a fenntartók, és ezt követően érkeznek meg az intézményekbe, amelyek vezetői a helyi adottságoknak megfelelően áttekintették, hogy hány mérési pont kialakítására van lehetőségük annak érdekében, hogy a testhőmérséklet-mérés zökkenőmentes legyen. Hőkamerákat várhatóan a nagyobb tanulólétszámú intézményekbe telepítenek" - tudtuk meg a központtól.

Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére