Home office folyt. köv.: van, ahol marad az otthoni munkavégzés

há • 2020. július 28., kedd •
Régi találmány, de sok hazai munkáltató csak a karanténban fedezte fel a home office-t. Egy újságírónak nem nagy kunszt otthonról dolgozni, de idén olyanok is belekóstolhattak – kényszerből – ebbe a formába, akik el sem tudták korábban képzelni, hogy a nappaliból is hatékonyan végezhető az irodai munka. Annyira nem is meglepő, hogy a Google közel 200 ezer dolgozója – járvány ide vagy oda – 2021 nyaráig biztosan erre rendezkedik be.
Home office folyt. köv.: van, ahol marad az otthoni munkavégzés

A veszélyhelyzetnek vége, de a bizonytalanság maradt. Közeleg az új tanév, és ha itthon még nem is döntötték el a fenntartók, hogy milyen módon kezdik meg az őszi szemesztert, nyugatabbra már sok egyetem bejelentette, hogy a digitális tanrendet folytatja. Mi a helyzet a cégekkel? Saját környezetünkben feltettük a kérdést ismerősöknek, barátoknak, hogy mik a tapasztalataik, és igen vegyes a kép.


Egyikük főnöke az elsők között reagált márciusban, és küldte haza a dolgozókat. Gyorsan kialakított egy új rendszert, amiben kapcsolattartás bőven volt, számonkérés viszont annál kevesebb, és végül bebizonyosodott, hogy jó volt így. Nem traktálta a munkatársakat, csak fogadta a kész anyagokat, ment minden – szinte – magától. Egy másik válaszadónk folyamatos ellenőrzés alá került, nem is akárhogyan. A központ számolta a számítógépe előtt ülő kollegina kattintásait az egérrel, és más, hasonló eszközökkel kontrollálta, hogy rendesen dolgoznak-e az alkalmazottak. Aztán volt, akinek hetente egy napja azzal ment el, hogy beszámolót írt arról, mit csinált a héten. A karantén végén aztán mindenki levonhatta a következtetéseket. Hogy mindenki ledolgozta-e a szokásos nyolc óráját, hogyan oldotta meg, hogy a házimunka is haladjon, a gyerek is tanuljon, miközben úgy kell csinálni, mintha munkaidőben lenne, hogy egészen véletlenül nem töltött-e sokkal több időt a gép előtt, mint kellene, hiszen nem nehéz home office-ban elveszteni az időérzéket – és a kapcsolatot a külvilággal. Talán sok mindenre fény derült, kevesebb irodarezsi és felesleges közlekedés a nyereség oldalon, szociális igényeink a másikon, a találkozások, az élő kapcsolat kollégákkal, ügyfelekkel. Messzire mutató tanulmányok témája lesz az otthoni munkavégzés. Eddig nem volt bevett forma, még akkor sem igazán, ha a kisgyermek melletti munkavállalás alternatív lehetőségeiről volt szó oly sok fórumon. Most mindenki megnézhette magának, miről is van szó.


Van, ahol egyértelmű a helyzet – gondolhatjuk –, és nem meglepő, hogy ez épp egy amerikai cég. Közel 200 ezer dolgozóját hagyja home office-ban jövő nyárig a Google. Ők az elsők, akik ilyen döntést hoztak, ilyen hosszú távra. Egyelőre kérdés, hogy ez a lépés más tech-cégekre milyen hatással lesz. Az elrendelt otthoni munkát a családosok helyzetével magyarázza az igazgatóság, hiszen sem világszerte, sem nemzetenként nem megjósolható a járvány alakulása, az iskolák elindítása, a szabályok változtatása. Ők már biztosan arra készülnek, hogy a nappalijukból dolgoznak a következő évben, mert megeshet, hogy ismét át kell venniük a házi tanító szerepét.


Elképzelhető, hogy a Google példáját sokan követik majd világszerte, akár az előttünk álló bizonytalan évben, akár később, hosszú távon. Persze ez bizalom kérdése is, de miért ne működhetne?

 

Illusztráció: vg.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére