Hogyan zajlik egy műemlék felújítása?

szponzorált tartalom (x) • 2022. május 23., hétfő •
A fontos, műemléknek nyilvánított épületek állapotának megőrzése gyakran kihívásokkal teli feladat, amiért egy külön ágazat felel az építőiparban. Lássuk, hogyan zajlik a műemlékvédelmi épületek megőrzése és felújítása, professzionálisan.
Hogyan zajlik egy műemlék felújítása?

Környezeti hatásoknak kitéve

A műemlékvédelmi épületek folyamatos környezeti hatásoknak vannak kitéve, különösen az időjárás viszontagságai roncsolják a homlokzatot. Így az épület karbantartása, javítása és eredeti állapotának visszaállítása rendkívül komoly feladat. A szigorú, műemlékvédelmi hatóságok által meghatározott szabályok, előírások miatt például kizárólag az általuk engedélyezett anyagokkal újítható fel.

A műemlék-felújítás minden országban más-más szabályozások alapján történik, hazánkban pedig különösen szigorú előírásoknak kell megfelelni. Nem véletlen, hiszen számos csodálatos, történelmileg és építészetileg is különleges épület ékesíti városainkat, falvainkat.

Egy műemlék felújításának folyamata

A bonyolult előírásokkal sok építőipari kivitelező nincs tisztában, és nem is vállal ilyesmit, hiszen az előkészületek is éveket vehetnek igénybe. Érdemes tehát olyan, megbízható és professzionális céget megbízni, akik ismerik a műemlék-felújítás minden csínját-bínját. A Színvonal Bau Kft. szakértője a műemlékként nyilvánított épületek megőrzésének és felújításának!

A folyamat első lépése során egy szakember segítségével alapos építészettörténeti és művészettörténeti kutatás történik. Ezt levéltárban megtalálható információk segítségével kutatják, hogy minél több mindent megtudhassanak az érintett épületről. Ezt követően kerül sor a kor meghatározására, melyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az építész és a kutató vesz részt. Ez egy nagyon fontos szakasz, amely meghatározza a tervezés elsődleges irányát.

Műemlékvédelmi épület restaurálása

Az építési tervek elkészülte után az építési engedély megadására szükséges várnunk, majd restaurátorok segítségét kell igénybe vennünk. Minden, az épületben található anyagra külön szakembert szükséges fogadni, és az sem ritka, hogy régészeket is be kell vonni a folyamatba. A restaurátorok restaurálási terve alapján pedig megkezdődhetnek a felújítási munkálatok.

Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy egy műemlékvédelem alatt álló épületben nem történhet például festés addig, amíg egy festő restaurátor segítségét igénybe nem vesszük. A szakember kutatási engedély benyújtása és annak megszerzése után meghatározza, hogy az érintett falfelület alatt található-e bármilyen értékes, régi minta.

Egy műemlékvédelmi épület restaurálása nem kis feladat, ezért érdemes professzionális kivitelezőkre bízni. Válaszd a Színvonal Bau Kft. szakértelmét, megbízhatóságát és precizitását, hogy alaposan és a szabályzatoknak megfelelően történjen a felújítás!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére