Hogyan lehet biztonságosan megszabadulni az építési törmeléktől?

szponzorált tartalom (x) • 2022. május 14., szombat •
Jellemzően egy építkezés vagy felújítás után egy jó adag törmelék marad hátra. A téglából, cserép- és betondarabokból álló dombok száraz időben ontják magukból a port, esős időben pedig egy nagy, masszív tömbbé állnak össze, amit szinte lehetetlen megmozdítani. Egy biztos, semmilyen időjárásban nem mutatnak jól az udvar közepén vagy a ház előtt.
Hogyan lehet biztonságosan megszabadulni az építési törmeléktől?

Mit hova lehet kidobni?

Természetesen az építkezés során keletkező kisebb hulladékokat, mint például műanyag fóliák, kartondarabok, a rendes kukába is ki lehet dobni. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy betartsuk a mérethatárokat. A veszélyes és építési hulladékokat is el kell különíteni, hiszen ezeket sem lehet a normál hulladékgyűjtő tartályokba kidobni. 

A nagydarabos hulladékok kidobására az éves lomtalanítás nyújt jó lehetőséget. Egyetlen hátránya a központilag megszervezett eseménynek, hogy csak évente párszor történik meg, így nem biztos, hogy egybe fog esni azzal az időponttal, amikor szükségünk van az elszállításra. Ilyenkor lehetséges hulladékgyűjtő udvarokon is leadni a haszontalanná vált lomokat. A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás azonban egy konténer rendelése. Ebbe belerakhatjuk akár a nagydarabos lomokat, akár az építkezésen keletkezett sittet.

A veszélyes és építési hulladék sorsa

A veszélyes hulladék, elektromos hulladék vagy akár gumiabroncs leadására az erre a célra kialakított hulladékgyűjtő udvarokban van lehetőség. Szintén itt van lehetőség minden olyan hulladék leadására, amit lomtalanítás során nem lehet kihelyezni. Az építkezés során keletkezett sittet is hulladékgyűjtő udvarokban lehet leadni előzetes időpontfoglalás után. Az itt leadott hulladék azonban egy alkalommal nem lehet több mint 150 kilogramm, illetve egy éven belül az 1200 kilogrammos súlyhatárt nem léphetjük át.

Egy építkezés, felújítás, de akár egy alaposabb lomtalanítás során ennél szinte biztos több fog összegyűlni, ilyenkor érdemes megfontolni a konténeres sittszállítást.

A konténeres sittszállítás előnyei

A hulladékgyűjtő udvarokkal szemben itt házhoz jön a konténer, amit tele lehet pakolni. Nincs súlykorlátozás, hogyha nagyobb mennyiségű hulladék elvitele egyszerűen megoldható egy nagyobb vagy több konténerrel.

Jellemzően több napunk vagy akár egy hetünk is van arra, hogy az összes lomot vagy sittet kipakolhassuk a konténerbe.

Az építkezéshez rendelt konténer esetén egyedül arra kell figyelni, hogy a veszélyes hulladék ne kerüljön bele. A többi törmeléket általában vegyesen is lehet rakni a konténerekbe, jellemzően a hulladékkezelő telephelyen ez szétválogatásra kerül.

Míg a legtöbb hulladék eltávolítása megoldható a normál hulladékgyűjtő tartályokkal, lomtalanítással és időnként a hulladékudvar igénybevételével, addig az építkezési sittől legkönnyebben egy konténer rendelésével lehet megszabadulni.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére