Hogyan kell karbantartani a kerítést?

szponzorált tartalom (x) • 2020. július 13., hétfő •
Egy kertes családi háznál mindig akad munka a szabadban. Hisz az udvart rendben kell tartani, a füvet lenyírni, a növényeket öntözni, a lehulló leveleket összeszedni… és bizony ott van még a kerítés is. Bár ez utóbbi nem jelent heti rendszerességű elfoglaltságot, azonban 1-2 évente mindenképp érdemes rászánni magunkat a kerítés rendbetételére, ha azt szeretnénk, hogy mindig esztétikus látványt nyújtson.
Hogyan kell karbantartani a kerítést?

A fémkerítés gondozása

A fémből készült kerítések legnagyobb hátránya, hogy hajlamosak a rozsdásodásra (különösen a vas). Ez ellen semmit sem tudunk tenni, hiszen az oxidáció hatására képződő rozsdás réteg teljesen természetes jelenség. Nekünk annyi a teendőnk, hogy időnként eltávolítjuk a felületen megjelenő rozsdát, zsírtalanítjuk, és újrafestjük a kerítést. 

Ehhez használhatunk drótkefét, rozsdamarót, végül mosószeres vizet. Amikor már a teljes kerítést megtisztítottuk, nekiláthatunk a festésnek. Természetesen itt ne csak egy rétegre gondoljunk, ugyanis szükségünk lesz egy réteg korrózió elleni védelmet biztosító festékre, egy alapozófestékre, végül pedig egy díszítő zománcfestékre a választott színben. 

Ez utóbbit érdemes akár több rétegben is felkenni, ha elsőre nem sikerült egyenletes fedést elérni. Láthatjuk, hogy ez egy elég hosszú munkafolyamat, így érdemes olyan időszakot választani, amikor kellemesen meleg van, és pár napig nem várható csapadék, így a festékek is gyorsabban tudnak száradni. 

A fakerítés gondozása

A fakerítésekkel általában az szokott a probléma lenni, hogy a festés vagy a lakkozás lepattogzik, a lécek pedig korhadni kezdenek. Szerencsére erre is van megoldás. A karbantartást itt egy alapos csiszolással kell kezdeni, melynek során megszabadulunk a maradék festékrétegtől és a korhadt részektől. Ügyeljünk arra, hogy szálirányban haladjunk.

A csiszolás után folytathatjuk a munkát egy alapozással. Ez megakadályozza, hogy a festék a fába szívódjon, és meggátolja a fa gombásodását is. Végül következhet maga a festés, amihez a hagyományos fára való festék mellett használhatunk lazúrt is, ami nagyon szépen kiemeli a fa erezetét, ám kevésbé időtálló. 

Ez szintén nem egy rövid és egyszerű munkafolyamat, nagy telek esetén akár napokig is tarthat, mire az egész kerítést felújítjuk. Ráadásul hiába vagyunk bármilyen precízek és alaposak, 1-2 éven belül újra meg kell ismételnünk az egészet. 

Létezik más megoldás?

Ha olyan kerítést szeretnénk, amely elegáns, mégsem kell rendszeresen foglalkozni vele, akkor érdemes megismernünk a Nívó Kerítést, mely megoldást kínál erre a problémára. 

A vállalat olyan acél és alumínium kerítéselemeket gyárt, amelyek a speciális festésnek köszönhetően külsőre a megszólalásig hasonlítanak a fára, viszont nem igényelnek semmiféle karbantartást. Ezeket a kerítésléceket elég csak egyszer felszerelni, utána pedig elegendő időnként megtisztítani a portól, más dolgunk nem lesz vele.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére