Hogyan is metsszünk?

sd • 2020. március 23., hétfő •
Koronavírus ide vagy oda, a természetben nem áll meg az élet. S bár most átmenetileg újra kellemetlen az idő, a tavasz beköszöntével előkerülnek a metszőollók. Jöjjön egy-két jó tanács, mielőtt nekilátunk a fák lombkoronájának karcsúsításához.
Hogyan is metsszünk?

Rügy feletti, csapra, ízközbeni, ággyűrűre, tőben metszés vagy rügy fölötti bemetszés? Variációkból nincs hiány, ám mindegyiknek megvan a maga funkciója és célja. A kérdés csak az, mikor melyikre van szükség.

Az ország közismert és elismert Bálint gazdája szerint rügy feletti metszést akkor célszerű alkalmazni, amikor a vesszők hosszát akarjuk megrövidíteni. Ilyenkor a rügy felett nem hagyunk csonkot. Ha túlságosan mélyen, a rügyhöz közel, vagy éppen magasan, jóval a rügy fölött metszünk, azzal akadályozzuk a rügy további fejlődését. Csapra metszés szemzés után szükségeltetik, vagy ha a végálló rügyből fejlődő hajtást úgy akarjuk irányítani, hogy az a vessző irányába fejlődjék. Ez esetben a végálló rügy felett 10-15 cm hosszan meghagyjuk a vesszőrészt, és amennyiben azon rügyek helyezkednek el, le kell azokat dörzsölni, hogy ne hajtsanak ki. Mihelyst a végálló rügy kihajtott, és elért egy 10-15 cm-es hosszúságot, hozzá lehet kötni a csaphoz.

Az ízközben metszést a szőlőnél alkalmazzák. Erre akkor van szükség, ha a rügyek megsérültek. Lényege, hogy a végálló rügy feletti íz távolságát megfelezve metsszük le a fölösleges vesszőrészt. Az ággyűrűre metszéssel a koronaritkítás során eltávolítjuk a felesleges vastagabb ágakat. Ez a metszési mód egyébként jól szolgálja a lombkorona fiatalítását is. Ügyelni kell azonban arra, hogy ne hagyjunk 1,5-2 cm-nél magasabb csonkot, ellenkező esetben a nagyobb csonkok, az ún. tarisznyaakasztók, sok gondot okozhatnak később.

A tőben metszéssel végérvényesen távolítunk el ágakat azzal a szándékkal, hogy helyettük nem akarunk új vesszőket nevelni. Ezek a sebek általában hamar beforrnak, ám ha a sérült felület átmérője meghaladja egy 5 Ft-os érme méretét, akkor sebkezelésre lesz szükség. Rügy fölötti bemetszéssel egy fiatal fa esetében annak a rügynek a fejlődését segíthetjük, amely nem akar kihajtani. Ilyenkor a rügy fölött félhold vagy tető alakú bemetszést ejtünk. A metszett felületnél tápanyagtorlódás és bizonyos mértékű hormonfelhalmozódás következik be, amelynek eredményeképpen a bemetszés alatti rügy duzzadni kezd, majd kihajt.

 

fotó: agroinform.hu

közösség

további frisss

lap tetejére