Hogyan építs kerti faházat?

szponzorált tartalom (x) • 2020. augusztus 10., hétfő •
Ideje feldobni egy kicsit a kertet? Jó lenne egy faház, ami hangulatos és persze dekoratív kiegészítője lehetne otthonodnak? Semmi akadálya, sőt, akár magadnak is elkészítheted, ha úgy érzed, hogy rendelkezel elég kitartással és kézügyességgel!
Hogyan építs kerti faházat?

Kezdjük el!

A fa a legkedveltebb alapanyagok közé tartozik, így nem meglepő, hogy előszeretettel alkalmazzák ahol csak lehet. Ez általában annak köszönhető, hogy a fa igen jól hőszigetel, ellenáll a környezeti hatásoknak, ha megfelelően bánunk vele. 

Nagyon fontos, hogy a faanyagot még a felhasználás előtt felületkezeljük, ami általában vízbázisú lazúrt, gombaellenes szert és persze tűzállóságot biztosító anyagot tartalmaz. 

Első lépésként az alapozással kell kezdeni, hiszen a tartósság jegyében ez elengedhetetlen. Ennek hiányában könnyen megsüllyedhet az építmény, vagy akár össze is dőlhet, amit senki nem akar megkockáztatni. Egy 30 cm mély alap már biztonságos és tartós eredményt biztosít. 

A jó kerti faházak szerkezete jellemzően a fél méterenként elhelyezkedő oszlopokra épül, ami stabilitást biztosít. Erre kerülnek a keresztirányú elemek, amik adják a ház vázszerkezetét. 

Használhatunk rétegelt lemezt is, bár ez közel sem olyan mutatós, mint a természetes faelemek, így azt érdemes fapáccal kezelni, hogy kellően dekoratív legyen. 

Végül pedig be is kell fedni a házunkat, azaz a tető elkészítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Hiszen ez nem csak azért felel, hogy ne essen be az eső, hanem azt is lehetővé teszi, hogy elvezessük az esővizet róla, és persze a hőszigetelésben is szerepet játszik. Mivel faházról beszélünk, így a tetőfedés sem a hagyományos módon történik, érdemes a könnyebb anyagok mellett letenni a voksunkat. A legnépszerűbbek a kátránylemez és a bitumenes hullámlemez. 

A legjobb, ha a fa nem kap közvetlenül vizet, hiszen az még a felületkezelés után sem tesz igazán jót neki. A tető kialakítása nagyban függ az épület formájától, kialakításától és persze attól is, hogy mint kivitelező, mit választunk. Mivel a tető az egyik legfontosabb eleme a faháznak, ezért mindenképp fektessünk rá hangsúlyt. 

Hogyan tervezzünk?

A tervezés folyamata bár megelőzi az építést, előfordulnak esetek, amikor belevágunk és rájövünk, hogy nem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik. A legtöbb esetben négyszög vagy téglalap alapú házról beszélünk, amihez egy jól megválasztott tető társul.
 
Persze minden függ a fő funkciójától, hogy mire is szeretnénk használni. Lehet több részre tagolt, emeletes, annak függvényében, hogy mit szeretnénk benne tárolni. Tárolásra tökéletes alkalmas elképzelés, de vannak, akik inkább kerti nappalit rendeznek be vagy csak egy kuckót, ahova be lehet húzódni. 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére