Hitelt venne fel az Európai Unió azért, hogy támogatni tudja Ukrajnát

• 2022. május 11., szerda •
A tagállamokkal nyújtatnának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.
Hitelt venne fel az Európai Unió azért, hogy támogatni tudja Ukrajnát

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós – azaz több mint 5500 milliárd forintos – hiányát. Amennyiben a megállapodás megszületik, a tisztviselők szerint az új uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulna,

amelyik még a COVID-19-világjárvány idején a segélyek finanszírozására szolgált.

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az EU-s kormányoknak pedig garanciát kéne nyújtaniuk arra, hogy az így felvett pénzt visszafizetik majd.

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint az ötletet május 18-20 között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni majd. Szerintük az EU arra számít, hogy az Egyesül Államok is csatlakozzon a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítsanak majd. Így az EU-nak „csupán” tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

A Bloomberg értesülése szerint a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok nyújtanának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére