Hihetetlen, de tegnap az internet szépen csendben letudta a 10 ezredik napját

Frisss.hu/Mashable.com Fotó: Internet • 2016. július 29., péntek •
Boldog születésnapot, www!
Hihetetlen, de tegnap az internet szépen csendben letudta a 10 ezredik napját

Július 28-a volt a 10 000. nap a world wide web életében, de nekünk pont olyan volt, mint az előző 9999, vagyis teljesen természetes, hogy van, már több mint 27 éve.

Az egész 1989 március 12-én kezdődött, amikor Tim Berners-Lee javaslatot nyújtott be egy információs rendszerhez a CERN-ben (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet). Ez a rendszer a világháló, aminek mi magunk is alázatos szolgái vagyunk.

Látva, hogy a www már hivatalosan is túl van a 10 ezer napos álomhatáron, itt az ideje, hogy méltóképp megünnepeljük urunk és parancsolónk. A megemlékezés legjobb módja pedig, hogy összeszedtünk bár vicces dolgot, amit anno korántsem poénnak szántak.
 


 

Kávészünet után, kezdjük is rögtön egy gyorstalpalóval. Mi is az az internet?

Minden kezdet nehéz, tartja a közhely és az internet sem indult könnyen. Drága, jó betárcsázós korszak:

1994-ben már elég sokan lógtak a neten, de Amerikában még mindig akadtak olyan emberek, akiknek fogalma sem volt az egészről:

Aztán ez az egész valahogy eljutott hozzánk is: Vágási Feri először 10 ezer forintért megvette a gépéhez az eredeti Microsoft Windows 95 programot, majd összegyűjtött még egy kis pénzt és beszállt az internetbe, ahol azóta mémmé vált.

1995-ben az MTV zenecsatorna sztárok segítségével akarta elmagyarázni, hogy mi az az internet:

Aztán jött az Arthur című rajzfilmsorozat, ahol a készítők kissé cinikusan álltak hozzá a dologhoz: "az interneten mindenki hazudik"?Mára az netezés a mindennapjaink részévé vált, az emberek egy része effektíve a Facebookon él és már nem az a kérdés, hogy mi az az internet, hanem az, hogy: "De mi a franc az a könyv?" És akkor íme az utolsó kérdésre a válasz:

közösség

további frisss

lap tetejére