Hétfőn kezdődik a SEK-en a távolléti oktatás

• 2020. március 21., szombat •
Rektori, majd előrehozott tavaszi szünet, kiürült kollégiumok és megfeszített munkatempóval történt a felkészülés a március 23-án induló távolléti oktatásra. kiürített épületekben olyan koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek kerülhetnek karanténba, akik tünetmentesek, kórházi ellátást nem igényelnek, és nem tudják az otthoni karantént megoldani.
Hétfőn kezdődik a SEK-en a távolléti oktatás

A kiköltözések március 17-én estig az ELTE minden kollégiumában megtörténtek. Szombathelyen az őszi félévben három épületben az egyetem csaknem ötszáz hallgatója kapott kollégiumi férőhelyet. A Pável Ágoston Kollégiumban négyszáznegyvenhét magyar és huszonhat külföldi hallgatót, valamint az egyetem oktatói közül tizenegyet szállásoltak el. A magyar hallgatók közül tizennyolcan kértek és kaptak méltányossági elhelyezést. Külföldi társaik mindegyike Szombathelyen maradt (ők Stipendium felsőoktatási ösztöndíjas, valamint Erasmus-ösztöndíjas egyetemisták). A kollégiumban maradtak az oktatók is, tájékoztatott a kollégiumigazgató.
Az egyetem partnerintézményében, a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban ebben a félévben összesen negyvenkilencen laknak. Harmincnyolcan az ELTE szombathelyi hallgatói, akik közül senki sem maradt az épületben.
A kollégiumvezetők egyúttal köszönetet mondtak azért, hogy a hallgatók gyorsan, fegyelmezetten reagáltak a kialakult rendkívüli helyzetre.

A kiürített épületekben olyan koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek kerülhetnek karanténba, akik tünetmentesek, kórházi ellátást nem igényelnek, és nem tudják az otthoni karantént megoldani.
Az egyetem működése a rektori szünetben és az előre hozott tavaszi szünetben fennmaradt, illetve fennmarad a későbbiekben is, az oktatók, kutatók és adminisztrációs munkatársak számára a munkavégzési kötelezettség nem változott, de az intézmény a járványügyi helyzetre való tekintettel úgy szervezte meg a munkafolyamatokat, hogy a személyes jelenlétet a legkisebbre szorítsa.

A tavaszi szünetben az ELTE szombathelyi campusán is sor került a távolléti oktatás módszerének kiválasztására, valamint az elektronikus tananyagok összeállítására és kidolgozására.
A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központban (BDPK) március 16-án megalakult a Digitális Oktatásmódszertani Csoport, az oktatók módszertani felkészítésének koordinálása és a távolléti oktatási rendszer sikeres működtetése érdekében. A BDPK az oktatás kereteit adó szoftvercsoporttal kapcsolatban teljes körű szolgáltatást nyújt, ám azt tartalommal az oktatóknak kell megtölteniük. Például ők határozzák meg a hallgatók rendelkezésére bocsátott tananyag formátumát, amely lehet egyebek mellett jegyzet, e-könyv, elektronikus folyóirat, vagy éppen demonstrációs videó.

Pontosan ki kell jelölniük sok máson kívül azt is, hogy milyen tananyagot kérnek számon, és ki kell dolgozniuk a számonkéréshez szükséges online kérdésbázist. A laboratóriumi gyakorlatok, terepgyakorlatok és a művészeti oktatás esetében pedig olyan minimális programot határoznak meg, mellyel a hallgatók akkor is teljesíteni tudják a gyakorlatot, ha a szorgalmi időszak végéig már nem lesz mód személyes találkozásra. Ha pedig valaki labor, műtermi, zenei vagy terepmunkát igénylő szakdolgozat témavezetője, akkor a témát úgy kell módosítania, hogy a hallgató távolról, önállóan is el tudja végezni a munkát.

Ezeken kívül természetesen számos, a távolléti oktatásból adódó problémára kell még megoldásokat találnia az egyetemnek és az oktatóknak, amelyekről a jövőben folyamatosan tájékoztatják a hallgatókat. Az intézmény célja ebben a rendkívüli helyzetben is a hallgatók támogatása a kurzusok teljesítésében, ezáltal a félév sikeres befejezésében - közölte az intézmény. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére