Hende Csaba: Nemény András kérése teljesítve

• 2020. február 14., péntek •
Az Országgyűlés alelnöke és a polgármester közti hétfői egyeztetés során szóba került a Haladás Sportkomplexum finanszírozása, amelyhez Hende Csaba segítségét kérte a szocialista városvezető. Pénteken jött a hír: a Haladás VSE újabb 300 millió forintnyi támogatást kap a kormánytól a sportkomplexum működtetésére.
Hende Csaba: Nemény András kérése teljesítve

Történetünk kezdete 2010-re datálható, amikor az akkori szocialista városvezetés nevében Ipkovich György polgármester szóban és levélben is megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt új stadion építését kérve a Haladás számára. A kormány meghallgatta ezt a kérést, majd - Puskás Tivadar polgármesterré választását követően - először ingyenesen nagyértékű telkeket adományozott Szombathelynek úgy, hogy a MÁV vagyonát képező Rohonci úti és két Kondics utcai telket a város tulajdonába adta. Így ezeknek a területeknek Szombathely telekkönyvi tulajdonosa lett. Ezt követően döntött úgy a kormány, hogy központi költségvetésből felépíti az új sportkomplexumot, ami azóta kiérdemelte az Építőipari Nívódíjat és a rangos nemzetközi Tierney Clark díjat is.

Mint ismert, a létesítmény a labdarúgók mellett a Haladás VSE 14 szakosztályának is otthona, ahol - nem mellékesen - mintegy 1000 szombathelyi fiatal sportol nap mint nap. Miután világossá vált, hogy egy Szombathely tulajdonában álló telken épül fel a sportkomplexum, így könnyen ki lehetett logikázni, hogy Szombathelyé az építmény. "Az mindegy, hogy ki finanszírozza az építőanyagot és a szakembert, mert a magyar jog azt mondja: ha az én telkemen épül valami, az az én tulajdonom lesz. Ez a több mint 15 milliárd forintból megvalósuló sportkomplexum - ami a telekértékkel együtt mintegy 20 milliárd forintnyi ingyenes vagyongyarapodást jelentett Szombathelynek - kezdetektől fogva mindenki által köztudottan tokkal-vonóval a vasi megyeszékhely kizárólagos tulajdona. Ettől kezdve csak egy politikai hangulatkeltésnek lehet felfogni azt a kérdést, hogy "de ki lesz az üzemeltető?". Ki más is lehetne, mint az, akinek a tulajdonát képezi a létesítmény. Itt megemlíteném azt is, hogy amikor elkészültek a tervek, a városi közgyűlés egyhangúlag támogatta azokat. Tehát pontosan tudta mindenki, hogy mi kerül a város tulajdonába, és mint tulajdonosnak, milyen feladatai lesznek az üzemeltetést és működtetést illetően. Hangsúlyozom: se a telekért, se az építményért nem kellett adnia Szombathelynek egyetlen forintot sem" - mondta el megkeresésünkre Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke. Hozzátette: ma mégis úgy tüntetik fel bizonyos politikai erőt ezt a város szívében felépült sportszentélyt, mint valami istencsapását. Holott anno a szocialisták kérték és minden fontos lépésnél ők is egyöntetűen megszavazták, hogy legyen és ilyen legyen ez a monumentális építmény. Előre lehetett tudni azt is, hogy ennek költsége is lesz.

"A kormány kérésemre 2019 első felében hozott egy határozatot, amelyben a tavalyi évre és 2020-ra mintegy 300 millió forintot biztosított a Haladás VSE számára, hogy ebből tudja finanszírozni a sportkomplexum fenntartási költségeit. Ez a szám megmutatja, hogy mennyi a tényleges költség, mert ennyiből kijöttek a tavalyi kiadások, ennélfogva az ideieket is fedezi. Ez újabb ingyenes juttatás Szombathelynek, ami azért kivételesen nagyvonalú dolog, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy ez a városnak egy árva fillérjébe sem kerül, hanem így sikerült megspórolni azt a pénzt is, amit korábban a régi Haladás stadion és munkacsarnok üzemeltetésére rá kellett fordítania Szombathelynek. Ez több 10 millió forintnak felel meg, ami tavaly is és idén is a város zsebében maradt. Én ezért rendkívül hálás vagyok Orbán Viktor miniszterelnöknek, Gulyás Gergely miniszternek, és Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, aki biztosította ennek az ügymenetnek a technikai lebonyolítását. Ez a döntés mutatja, hogy a kormány állja a szavát, amit kérésemre tavaly határozatilag kimondott. Másrészt ezzel is kimutatja, hogy mennyire tiszteli a szombathelyieket, mennyire nagyra becsüli a 101 éves Haladás hagyományait és értékeit, valamint ezzel újfent kifejezi azt is, hogy mennyire szereti a sportot. Ennek eredménye ez a páratlan, kétéves juttatás, ami az ingyenes telek és ingyenes építkezés után még ingyen üzemeltetést is adott 2 esztendőre, miközben zsebben maradt az a pénz is, amit korábban a Haladásra rá kellett költenie a városnak. Mert akkor senki nem adott, még a MÁV sem, aki tulajdonosként évtizedekig magára hagyta a szombathelyi klubot. Örülnék, ha köszönő szavaimhoz más is csatlakozna, mert azt világossá kell tenni, hogy ez egy egyszeri 2 évre szóló kivételes intézkedés. Ez nem kötelezettség a kormány részéről, hanem ez egy nagyvonalú extra juttatás a sok-sok extra után. A kormány Szombathelynek csak adott ebben a történetben: telket, épületet, most pedig üzemeltetési támogatást" - fogalmazott a Frisss.hu-nak Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.   

 

Fotó:MTI, m4 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére