Hende Csaba ismét bizalmat kapott

Fotó: Besenyei Gergely • 2020. június 30., kedd •
"A mai nap tisztújítás volt a Fidesz parlamenti frakciójában. A frakció titkos szavazással egyhangúlag újra megválasztott frakcióvezető-helyettesnek. Köszönöm a bizalmat!" - jelentette be tegnap közösségi oldalán Hende Csaba országgyűlési képviselő.
Hende Csaba ismét bizalmat kapott

A parlamenti frakciókról a következőket érdemes tudni:
A frakcióalakítás célja a képviselők országgyűlési tevékenységének összehangolása. A frakciók feladatai (jogosultságai) is alapvetően ezt szolgálják. A házszabályi rendelkezések a frakciókkal kapcsolatban csak a legfontosabb, garanciális jelentőségű kérdésekre térnek ki, mint a frakció megalakítása, működése, gazdálkodása és megszűnése. Rendelkeznek arról is, hogy a frakció tagjai sorából vezetőt választ, valamint vezetőhelyetteseket és más tisztségviselőket választhat. Ha a frakcióvezető akadályoztatva van, jogait a helyettese gyakorolja.

A frakciók szervezetének és a működésének részletes szabályait a frakció által elfogadott Alapszabály vagy Szabályzat határozza meg. Ezek nem jogi normák, de azáltal, hogy meghatározzák a képviselőcsoportok működését, szervezetét, befolyásolják a frakciótagok jogainak gyakorlását, lehetőségeit.

A plenáris és bizottsági ülésektől eltérően a frakciók a nyilvánosság kizárásával tanácskoznak. A frakcióüléseken készülnek fel a plenáris ülésekre, itt határozzák meg a különböző parlamenti témákban képviselt álláspontjukat, és vitatják meg a szervezeti és a személyi ügyeiket.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére