Hende Csaba: a pénz régen megérkezett a felújításokra

• 2022. január 25., kedd •
A kormánytól érkezett 1 milliárd 205 millió forintos kompenzáció régen rendelkezésére áll a szombathelyi önkormányzatnak, akár már folyhatna a felújítás a fél pályán lezárt Szent István király utcai Gyöngyös-hídon is. Erről a helyszínen beszélt az országgyűlési képviselő hétfőn.
Hende Csaba: a pénz régen megérkezett a felújításokra

- Kettős hazugságban tartja a baloldal a szombathelyieket, mondván, a kormány elvonta a várostól az iparűzési adó felét, és nem ad érte kompenzációt. Ezzel szemben a valóság az, hogy az iparűzési adó mértékét a helyi kis- és középvállalkozások érdekében csökkentette a kormány, a felét ott hagyta a vállalkozások zsebében. Emiatt tudták megtartani alkalmazottaikat, és ma már többen dolgoznak, mint a járvány előtt - mondta az előzményekről dr. Hende Csaba. Hozzátette: kompenzációként 1 milliárd 205 millió forint érkezett Szombathelyre, amelyről tavaly nyáron született döntés. Ebből 905 millió forint már szeptember óta az önkormányzat számláján van, a fennmaradó 300 millió forint, a zanati kerékpárút támogatása pedig december végén érkezett meg. - A hídjavításra 130 millió forint jut ebből az összegből, a pénz rendelkezésre áll, mégsem kezdődött el a felújítás - mutatott rá a politikus. Elmondta, a kormány eredetileg a szintén felújításra szoruló Markusovszky utcai híd rendbehozataláról döntött - tekintve, hogy alapvető fontosságú egészségügyi intézmények környékéről van szó -, utóbb azonban kiderült, hogy a város a déli városrészen lévő hídra szánja a forrást, ám még az engedélyek sincsenek meg.

Hende Csaba úgy véli, talán nincs meg a kellő tehetség a városvezetésben, hiszen akkor sem megy a munka, ha ott van a pénz a számlán. Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy szándékosan tartják fenn a hazugságot, hiszen ha már folyna a felújítás, akkor nyilvánvaló lenne, hogy a kompenzáció megérkezett. Felhívta rá a figyelmet: több mint 2 milliárd forint pénzmaradvánnyal zárta az évet az önkormányzat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére