Hé, van apród? – szigorít a város a koldusokkal szemben

há, illusztráció:katolikus.hu • 2020. július 08., szerda •
Kihez ne lépett volna oda már kolduló ember Szombathelyen! Nagyvárosi jelenség, kényes kérdés. Egy bizonyos fokig talán nem zavar egyetlen jóérzésű embert sem, ha kéregetőt lát, netán meg is szólítják, de a jelek szerint van az a pont, amikor a város lakói megelégelik a jelenséget. Miután ettől volt hangos a helyi sajtó hónapokon át, Szombathely önkormányzata is felismerte, hogy bizony kezdeni kell valamit a helyzettel. Ahogy az utcai alkoholizálással is.
Hé, van apród? – szigorít a város a koldusokkal szemben

A szabálysértésekről szóló törvény eddig is tiltotta a koldulást, nincs tehát abban semmi újdonság, hogy a szankcionálás szóba kerül. Június végén a közgyűlés is tárgyalta az ügyet, nem is tehetett mást, hiszen naponta tette szóvá a lakosság a közösségi médiában és más fórumokon, hogy a város nem kezeli a problémát. A belvárosi Spar környéke, a Fő tér teraszai, a ferences templom előtti terület vagy a Borostyánkő áruház környéke szinte mindig tele van kéregetővel – és még sorolhatnánk a kritikus helyeket –, köztük olyanokkal, akik hangosan reklamálnak, ha kevesellik a kapott aprót, zaklatnak, szinte követik az embert, amíg nem enyhül meg, és zárja rövidre a dolgot valamivel komolyabb összeg átadásával. A jogszabály szerint aki ilyen céllal szólít le járókelőket, a helyszínen megbírságolható 5000 és 50000 forint közötti összegre. Hogy ez mennyire életszerű, az kérdés, de a járőrözés, az ellenőrzés már önmagában eredményre vezethet. Reménykedhetnek a belvárosban élők és sétálók, mert a közgyűlés nemrég foglalkozott az üggyel, és kitért rá: a kritikus pontokon fokozottabb felügyelői jelenlét kell.

Most van esély rá, hogy javul a helyzet, mert ezzel együtt arról is döntöttek, hogy a közterület-felügyelet létszámát megnövelik négy fővel, a személyi feltételek tehát biztosítottnak látszanak.

Hasonló gondokat okoz régóta az utcai italozás. Jobban mondva önmagában az italfogyasztás még nem lenne akkora probléma, de a hangoskodás, artikulálatlan ordítozás, az üvegek és más hulladék elszórása a parkokban, játszóterek környékén már valóban nehezen tolerálható. Az önkormányzatoknak lehetőségük van megtiltani és szintén bírsággal sújtani a közterületen való italozást. Eddig boltok, rendelők, iskolák és más intézmények környékén, játszótereken és azok közelében, buszmegállókban volt tilos szeszes italt fogyasztani, most viszont a kör kibővült konkrét helyszínekkel: a Fő téren, a Savaria téren, a Berzsenyi és Szent Márton téren, a Mindszenty téren és a Szily János utcában, az aluljáróban és minden közkertben, közparkban tiltott az alkoholfogyasztás. Akinek hiányérzete lenne, nincs egyedül: a közgyűlésen is többen felszólaltak a rendelet módosítása kapcsán, és sorolták a további helyeket, például a piac környékét, de a listát nem bővítették tovább most.
A rendelet azonban július elsejétől érvényben van, indul a tesztüzem, az idő pedig majd eldönti, hogy elég-e ennyi a békességhez.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére