Hatszáz fellépő a Vasi Néptáncpanorámán

vaol.hu • 2021. október 03., vasárnap •
A Berzsenyi térnél nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a Vasi Néptáncpanoráma megrendezéséhez. A történelmi épületek között – két színpadon – Vas megye néptáncos és népzenész közösségeinek színe-java bemutatkozott.
Hatszáz fellépő a Vasi Néptáncpanorámán

Október 2-án eredetileg a Csoóri Fesztivált szervezték volna meg negyvenhét helyszínen, határokon belüli és határokon túli rendezvények sokaságával. Erre azonban a pandémia miatt nem volt lehetőség, így lett helyette ezen a napon a Vasi Néptáncpanoráma, amely a vasi néptáncosok, népzenészek közös nagy ünnepévé kerekedett.

Ez egy igazi panoráma, hiszen az utánpótlás csoportoktól kezdve a nagy öregekig mindenki fellépett a programon. Nem volt értékelés,

a nézők örömére és a saját maguk boldogságára táncoltak, zenéltek, énekeltek a szereplők.

Ez a folklór esemény amúgy nem új, hiszen korábban Körmenden és Celldömölkön már volt ilyen, most utazó jelleggel Szombathely lett a helyszín. A programunk zárásaként Vas megye négy nagy műhelye, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes és a Szökős Néptáncegyüttes lépett színpadra – tudtuk meg a főszervezőtől, Horváth Győzőtől, az Ungaresca Táncegyüttes vezetőjétől.

 

A délelőtt folyamán a Kuttyomfitty Társulat szórakoztatta a gyereket, majd jöttek a vasi néptáncegyüttesek, népdalkörök és népzenei együttesek.
A rendezvényen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. László Győző alpolgármester együtt ajánlották a közönség figyelmébe népi kultúránk, magyar anyanyelvünk, néptáncunk és népzenénk szépségeit.

Csodálatos kezdeményezés ez, hiszen Szombathely a tánc fővárosa, nagyon sok gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoport működik ebben a városban nagy sikerrel.

Maradjon ez így a továbbiakban is, minden támogatást meg fogunk adni nekik

– mondta dr. Hende Csaba.

A nagyszabású eseményen Büki László válogatott fotóit is megtekinthették az érdeklődők, amelyek az elmúlt bő tíz évben Vas megye néptáncos eseményein készültek. Nem feledkeztek meg a nagy elődről és példaképről, dr. Pesovár Ernőről sem: a neves néptánckutató életét, munkásságát tablókon mutatták be.

Összesen mintegy hatszáz fellépője volt a programnak, közülük sokan ott voltak a rendezvényt lezáró táncházban is az MMIK aulájában.

forrás, kép: vaol.hu

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére