Hatalmas áttörés: magyar tudósok győzik le a koronavírust!

forrás:origo • 2021. október 16., szombat •
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a Covid elleni szer, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat. A hatóanyag kezelt sejteket megvédi a vírusfertőzéstől – mondta el a Heteknek Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.
Hatalmas áttörés: magyar tudósok győzik le a koronavírust!

Laborkörülmények között igazoltuk azt, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől

- fogalmazott a Heteknek adott interjúban Kemenesi Gábor. Kiemelte:

NÉMETORSZÁGBAN MÉG HÁTRAVAN A HARMADIK KLINIKAI TESZTFÁZIS, ÉS ÚGY LÁTSZIK, HOGY EMBERBEN IS MŰKÖDNI FOG, TEHÁT EZ EGY ÍGÉRETES SZER.

Korábban lehetett hallani arról is, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusai az osztrákokkal közösen fejlesztenek egy koronavírus elleni vakcinát. Erről a projektről a kutató elmondta, hogy mivel időközben többféle vakcina is elérhetővé vált világszerte, és a óriási a gyártási kapacitás is, ez a fejlesztés „okafogyottá vált, bár kutatási szempontból továbbra is érdekes”. 

Ugyanakkor – tette hozzá – esély nyílhat arra, hogy az mRNS vakcinák gyártása Magyarországon is lehetővé váljon: igyekeznek hazahozni az mRNS-vakcinatechnológia tudástranszferét.

Ugyanis az mRNS-vakcina gyártásához egy sor különböző kutató elme kell: fehérjebiológus, modellező, virológus és sok más szakértő. Most itthon hozzuk létre ennek a tudományos hálózatát

– mondta Kemenesi Gábor. 

A víruskutató a koronavírus-járvány negyedik hulláma kapcsán hangsúlyozta: alapvetően tőlünk függ, hogy ennek milyen lefolyása lesz.

Még sok az oltatlan ember, ők különösen veszélyeztetettek, megtölthetik a kórházakat, és előállhat megint egy olyan helyzet, amit senki nem szeretne látni

– jegyezte meg Kemenesi Gábor, hozzátéve, hogy az oltás felvétele mellett a maszkviselés is segíthet a járvány leküzdésében. 


 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére