Harc a bogarakkal gyümölcsszüret idején

• 2020. július 23., csütörtök •
Bosszantó vendégek járnak a kiskertekben. Hogy a gyümölcs is megmaradjon, és közben a kártevővel is elbánjon a tulajdonos, ahhoz nem árt ismerni a praktikákat. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vasi szervezete honlapján most ezek az aktuális témák.
Harc a bogarakkal gyümölcsszüret idején

Az aranyos rózsabogárról azt írják, hogy a cserebogárpajorhoz hasonlító lárvája nem kártevő, és főleg a bomló szerves anyagban fejlődik, mint például a komposzt. Ezek a bogarak elsősorban virágokon táplálkoznak, egyik kedvence éppen a rózsa. A szakértő kifejti, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban hall a gyümölcskárosításáról is.

Egyik fotóján három egyedet örökített meg egyetlen szedertermésen. Erre már oda kell figyelni - jegyzi meg. A szüret alatt mivel tudnánk permetezni? - jó kérdés, és valószínűleg sok kerttulajdonost foglalkoztat. Kisebb sövényen marad a kézi leszedegetés, de a nagyobb szedresekben, gyümölcsösökben állítólag szépen gyűjti a feromoncsapdája, tehát már gyérítésre is felhasználható az előrejelző eszköz.

 

Hasonlóan bosszantó lehet a szeder gubacsatka, a szakértő ezt is lefotózta július elején. A termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen, egyes részei torzulnak, kemények maradnak - fejti ki. Az atka olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem látható. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene. Olajos lemosással, majd a kontakt Ortus 5 SC atkaölővel még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. A bogyók belsejében már védve vannak. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat - adott tanácsokat Zsigó György a www.vmnk.hu-n.

 

nyitókép: ng.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére