Hamvazkodjál, hívő lélek

• 2020. február 26., szerda •
A mai nappal, hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjt. Ebben az időszakban minden szerdán és pénteken Szombathelyen a város más-más templomaiban gyűlnek össze a katolikus hívek, hogy reggeli szentmisén vegyenek részt.
Hamvazkodjál, hívő lélek

Az évek óta hagyományos stációs szentmisejárás első állomása az oladi lakótelepen lévő a Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templomban volt. Ismét megtelt a templom, ami mutatja a katolikus hívek elkötelezettségét, hogy e nagyböjti időben jobban megéljék kereszténységüket.

A nagyböjt út a húsvét titka felé, a szeretet titka felé, mondta szentbeszédében Székely János. A nagyböjt út a Golgota felé, ahol Isten kitárt karokkal odaadta az életét értünk. Út a feltámadott Krisztus üres sírja felé, ahol a szeretet legyőzte a bűn sötétségét, legyőzte a halált, hangsúlyozta a megyéspüspök.

Felidézte, hogy az elmúlt félévben kétszer is járt a Szentföldön, ahol zarándoktársaival virrasztottak a Getszemáni-kertben. Jézus, aki valóságos ember is volt emberi értelmével nem értette a Mennyei Atya tervét, hogy miért kell a rettenetes szenvedés. De rábízta magát az Atyára, igent mondott a keresztútra. Jézust a Golgota felé vezető úton nem lábai, hanem a szíve vitte: a szeretete, a hűsége az Atya iránt, a szeretete irántunk. Jézus, az élő Isten fia elindult értünk is, hogy életét adja az emberért - mondta Székely János. A zarándoklatok során jártak Jézus születésének helyén is. A megyéspüspök kiemelte: ez az a hely, ahol az Isten egy védtelen, gyönge gyermekként jött a világra. Tudta, hogy mi lesz a sorsa, de mégis gyermekként megszületett.

A nagyböjt út a szeretet titka felé. Vajon hiszünk-e ebben a titokban igazán? Átjárja-e a szívünket isten szeretetének, önátadásának fénye? Érezzük-e hogy értem is, nekem is odaadta az életét. Hagyjuk-e, hogy a mi életünk sötétségét is beragyogja ez a fény? – emelte ki Székely János.

A szentbeszéd után következett a hamvazkodás, amikor a hívek homlokára hamuból keresztet rajzolnak, mely külső jele a bűnbánó lelkületnek. - adta hírül a Szombathelyi Egyházmegye Facebook oldala.

 

 

fotó: Szombathelyi Egyházmegye

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére