Halálos áldozatai is vannak hazánkban az alig ismert fertőzésnek

frisss.hu, nepszava.hu • 2016. április 14., csütörtök •
Húsz százalékkal növekedett Magyarországon a humán papillómavírus (HPV) okozta rák kialakulása a nőknél a korábbiakhoz képest. A halálos esetek száma pedig nyolc százalékkal mérséklődött.
Halálos áldozatai is vannak hazánkban az alig ismert fertőzésnek

A férfiak sincsenek biztonságban, mivel náluk is emelkedett a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma (harmincöt százalékkal). A halálos esetek száma nő, ennek pedig az oka többnyire a tudatlanság. Ugyanis az emberek nagy része nem is hallott erről a fertőzésről, ami orális és anális közösülés útján fertőz. Hazánkban is elérhetőek a HPV-védőoltások, amelyek megvédik az embereket a vírustól.

A nők esetében ez a vírus a méhnyakrákot idézheti elő, a férfiaknál pedig szájüregi és garati daganatot okozhat. A HPV okozza a nemi szervi szemölcsöket is, amelyekkel az emberek tizede legalább egy alkalommal találkozik élete során. Egyes esetekben a humán papillómavírus a szeméremtesti és a végbélnyílás körüli daganatokért is felelős lehet. 

 „A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55-75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatalkorban, a 15-25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később ugyan a felére csökken a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatható a vírus” – mondta el a nemzeti rákellenes nap alkalmából Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente mintegy ötszáz halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik. Az 55-69 éves korosztályban az orrgarat rák, az idősebb férfiak körében pedig a pénisz- és a végbélnyíláskörüli rákok szerepelnek a három leggyakoribb megbetegedés között.

A kórokozó három napig is képes életben maradni a szárazabb felületeken, tehát nemcsak szexuális úton fertőz, akár közös intimborotva vagy törölköző használatával is át lehet adni. Alattomos a vírus, akár évekig is lappanghat bennünk úgy, hogy semmilyen tünetét nem érzékeljük. 

közösség

további frisss

lap tetejére