Hajszálon múlt, hogy hokisaink az elitben maradjanak

• 2023. május 23., kedd •
Kikaptunk Ausztriától szétlövésben.
Hajszálon múlt, hogy hokisaink az elitben maradjanak

Hajszálon múlt a magyar jégkorong-válogatott számára, hogy teljesítse kitűzött célját, és bennmaradjon a 16 csapatos elitben a világbajnokságon. Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulatának ehhez az utolsó, hétfői tamperei mérkőzésen le kellett volna győznie Ausztriát, ám 3-1-es vezetésről végül szétlövésben 4-3-ra alulmaradt - írja a Mandiner. Ezzel együtt így is

az utolsó másodpercekig a kezében volt a sorsa, nem úgy mint az előző két alkalommal:

2009-ben Svájcban hat vereséggel esett ki Pat Cortina csapata, 2016-ban Szentpéterváron pedig ugyan hat vesztett összecsapása mellett volt egy sikere is, de a körbeverések nem kedveztek Rich Chernomaz együttesének.    

A korábbi NHL-es edző, Constantine új szemléletet vezetett be, nemcsak edzéseken, mérkőzéseken kellett bizonyítaniuk a kerettagoknak, hanem például írásbeli teszteken is számot kellett adniuk tudásukról. Így aztán a Fehérvárnál is dolgozó amerikai szakember elérte, hogy minden idők legszervezettebb magyar válogatottját küldte jégre, és nem törődött azzal, hogy kilenc hónapos közös munka alatt csapata belefutott kínos, alacsonyabban jegyzett együttesekkel szembeni vereségekbe is. Mindig azt hangoztatta, hogy a vb-n a kulcsmérkőzéseken – Franciaország és Ausztria ellen – kell jól játszani, és dolgozni kell azért a bizonyos pillanatért.   

A két legyőzhetőnek tartott alakulattal szemben összejött ugyan a pontszerzés

– hosszabbításos siker a franciák és szétlövéses vereség az osztrákok ellen –, de nem elegendő mennyiségben: a három pont az egymás elleni mutatóban Ausztriának kedvezett. A tamperei nyolcasban a négy negyeddöntő esélyes (a címvédő, olimpiai aranyérmes, világranglistavezető finnek, valamint a svédek, az amerikaiak és a németek) ellen mindig hét gólt kapott a csapat, míg a nyitókörben a dánoktól hármat. „Ezen a szinten a három alaptényező a kapusteljesítmény, az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés. Utóbbi kettő messze elmaradt a kívánt szinttől” – mondta az MTI-nek Constantine közvetlenül a csapat kedd hajnali hazautazása előtt.   

Ha az orosz rulettnek is nevezett büntetős párharcot megnyerte volna a válogatott, akkor most a prágai-ostravai vb-re készülhetne, ezzel szemben 2024-ben a divízió I/A vár rá. Az ellenfelek a szintén most búcsúzó Szlovénia, valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és a feljutó Japán lesznek.

A kapitány elmondta azt is, hogy azok a szakemberek, akiknek ad a véleményére, úgy vélik,

a magyar hoki fejlődött az elmúlt időszakban.

Ő maga ezt azért nem tudja reálisan megítélni, mert augusztus óta dolgozik a válogatott programban. Szerinte vannak jelek, amelyek ezt támasztják alá, például a Kanada  elleni felkészülési és Finnország elleni vb-mérkőzésen is hosszú szakaszokon át méltó ellenfelei voltak a világ legjobbjainak, de említhetné a Dánia és a Franciaország elleni összecsapást is. Ezek a tények pedig reményt adnak a fiatal hokisoknak.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)  

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

közösség

további frisss

lap tetejére