Gyógyszerész: Tévhit, hogy az antitest-teszt kimutatja a védettséget

• 2021. április 06., kedd •
Az egyik leggyakoribb kérdés a védettség ügye az oltás után. A védettség egy sokrétű fogalom, jelentheti azt, hogy nem kerülünk kórházba, de azt is, hogy betegek nem leszünk, viszont hordozhatjuk a vírust. Az abszolút védettség azt jelenti, amikor el se kapjuk, és nem is hordozzuk a vírust - mondta Dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész a Heti Naplóban.
Gyógyszerész: Tévhit, hogy az antitest-teszt kimutatja a védettséget

Dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszeripari szakértő volt Sváby András vendége volt, aki "Koronavírus vakcináció" néven hozott létre egy szakértői Facebook-csoportot.

Dobson Szabolcs elmondta, hogy amikor létrehozta a csoportot, már nagy verbális összecsapások voltak az oltásellenesek, pandémia-tagadók és oltáspártiak között. Ebben az egész helyzetben a gyógyszerészt az ún. kisemberek érdekelték, mert az derült ki, hogy nagyon sokaknak van egy alapbetegsége, szívesen kezeltetik, oltatják magukat, de nem tudják, mit kell tenni.

Elsődlegesen nekik akart segíteni, úgy érezte, hogy ezek az emberek magukra lettek hagyva. Más országokban a hatóságok számukra az oltási kampányok során külön tanácsadást folytattak.

A Facebook-oldal mögött mostanra egy honlap is van, ahol a legfontosabb kérdéseket, dokumentumokat összegyűjtötték. A közösségi médián Dobson elmondása szerint egy mini-hírügynökségként működnek, ő posztol, a tagoknak hozzászólási lehetőségük van.

Dobson ez elmúlt évtizedekben a gyógyszeripar számára írt dokumentációkat, hivatalos engedélyezési eljárásokat, és arra gondolt, ha már van ez a rutinja, akkor használhatná a mostani helyzetben is. A posztjaiban mindig megadja azokat a forrásokat is, amelyekre hivatkozik, ugyanis az volt a tapasztalata, hogy sok vita abból ered, hogy hitbéli konfliktusok vannak, ő pedig tényekkel ezt fel akarja oldani.

Az egyik leggyakoribb kérdés a védettség kérdése az oltás után - ennek kapcsán elmondta, hogy a védettség egy sokrétű fogalom. Jelentheti azt, hogy nem kerülünk kórházba, de azt is, hogy nem leszünk betegek, viszont hordozhatjuk a vírust. Az abszolút védettség jelenti azt, amikor el sem kapjuk, és nem is hordozzuk a vírust. A védettség egy statisztikai fogalom, az emberek gondolkozása erre nehezen áll rá, mindenki a saját abszolút védettségét kéri számon - mondta Dobson Szabolcs.

Két oltás esetén is - bár nagyon minimális eséllye - meg lehet betegedni. Fontos kérdés az is, hogy ki mikor betegszik meg, az abszolút védettség ugyanis a második oltás utáni második héttől várható.

Azt is leszögezte, hogy az oltások közötti összehasonlító vizsgálat nincs jelenleg. Arra lehet válaszolni, hogy melyek a legjobban dokumentáltak, ezek pedig a nyugati vakcinák.

Egy másik gyakori tévhit, hogy az antitest teszt kimutatja a védettséget - a gyógyszerész szerinte ez sem állja meg a helyét. Kérdés az, hogy milyen védettséget értünk alatta. Továbbá nagyon pontatlanok a tesztek, egy adott pillanatban adnak képet arról, hogy van-e antitest vagy nincs. Ebből semmiféle következtetést nem lehet tenni a klinikai védettségre.

Az aszpirin szedés kapcsán kijelentette, nem kell szedni a vérrögképződéssel szemben. Az AstraZeneca vakcina kapcsán nincs ok-okozat összefüggés a vérrögképződés és az oltás között. Azt a példát hozta, hogy a hormonális fogamzásgátlók hétszerezése növelik az agyi trombózis lehetőségét, ettől még sem félnek akkora mértékben.

A D-vitamin hasznos lehet, de koronavírus elleni hatása még nem bizonyított-jelentette ki Dobson Szabolcs.


Forrás: atv.hu
Kép: hang.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére