Gyepszőnyeg vs. fűmag: melyik a jó választás?

szponzorált tartalom (x) • 2022. június 19., vasárnap •
Ha az udvarunk füvesítéséről van szó, akkor többféle megoldás közül választhatunk. Az egyik igen gyakori választás a gyepszőnyeg telepítése, aminek kétségkívül rengeteg előnye van. Ugyanakkor dönthetünk úgy is, hogy fűmagot vetünk el a területen, és azzal érjük el, hogy szép gyepünk legyen az udvaron.
Gyepszőnyeg vs. fűmag: melyik a jó választás?

Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amiket minden esetben érdemes számításba venni. Végeredményben pedig nem lehet információk nélkül kijelenteni, hogy az egyik megoldás jobb lenne a másiknál. A helyszín illetve az egyéni igények döntik el, hogy melyik mellett érdemes letenni a voksunkat. 

Ebben az írásunkban sorra vesszük a gyepszőnyeg és a fűmagvetés pozitívumait, és szólunk azok nehézségeiről is. Végül pedig adunk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy könnyebben el tudd dönteni számodra melyik lesz az ideális megoldás.

Miért érdemes gyepszőnyeget választani?

A gyepszőnyeg vagy másnéven a gyeptégla leterítése hasonlóan történik ahhoz, mint amikor egy szőnyeget fektetünk a padlóra. Persze sok minden van, amire oda kell figyelnünk, mégis maga a telepítés nagyon egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Itt el is érkeztünk az egyik legnagyobb előnyéhez, ami miatt sokan döntenek mellette. 

A gyors telepíthetőség mellett az is a gyepszőnyeg javára billenti a mérleg nyelvét, hogy egy tökéletesen egynemű, gyomtól mentes gyepet kapunk. A fű mindenhol teljesen azonos színű és magasságú lesz, ráadásul fejlett növényállománnyal van dolgunk, ami kevésbé érzékeny a külső hatásokra. Az egyetlen hátránya, hogy meglehetősen költséges.

Ha szeretnéd minél tovább szépen tartani a gyeped, akkor az öntözéséről is gondoskodni kell, amit szomszedkert.hu öntözés tervezésével tökéletesen kivitelezhető is! Itt  “szereld magad” és általunk kivitelezett automata öntözőrendszerekhez is találsz alkatrészeket, kiegészítőket. 

Mik a fűmagvetés előnyei?

Ezzel szemben a fűmagvetés sokkal költségkímélőbb megoldás, ugyanis kevesebb tervezést, szállítást és szervezést igényel, sőt az élőmunka igénye is kisebb, ugyanis van lehetőség arra, hogy ne kézzel, hanem géppel vessük el a magokat. 

Hátránya viszont, hogy meg kell várni, míg megnő a fű, ami akár 2-6 hét is lehet. A fűmag csírák nagyon érzékenyek a vízre, napsütésre, kártevőkre és egyéb külső tényezőkre, így aztán nagyobb esély van a gyomnövények megjelenésére is. 

Mi alapján dönts?

Első körben azt érdemes átgondolni, hogy mennyi pénzt tudsz szánni a gyep kialakítására. Sok esetben már itt eldőlt a dolog, de persze azt is számításba kell venni, hogy mennyi időt tudsz fordítani a fű gyomlálására, gondozására, illetve, hogy tudsz-e várni heteket arra, hogy füves legyen a terület vagy sem. 

Láthatod, hogy a gyepszőnyeg telepítés és a fűmagvetés is jó megoldás lehet. Ahhoz, hogy határozott döntést tudj hozni sorra kell venned az előnyöket, hátrányokat és figyelembe kell venned az egyéni igényeket is. Nem egyszerű feladat, de a szép gyepért megéri fáradozni, ugye?

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére