Gulyás Gergely: hosszabb lesz a téli szünet, az őszi rovására

• 2022. szeptember 29., csütörtök •
A héten ülésezett a kormány, így Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét beszámol a kabinet legújabb döntéseiről.
Gulyás Gergely: hosszabb lesz a téli szünet, az őszi rovására

Mindenki látja, hogy Európa egyedülállóan nehéz helyzetben van, ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, a cégek és a családok szankciós felárat kénytelenek fizetni - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, továbbra is támogatják a lakosságot, átlagosan 181 ezer forintos támogatást adnak minden háztartásnak. Szerinte ekkora támogatási program sehol Európában nem áll rendelkezésre.

Brüsszelben azt ígérték, hogy jobban fájnak a szankciók a háborút kirobbantó országnak, nem azoknak, akik elfogadták.

- mondta a tárcavezető. Szerinte pont az ellenkezője igaz, ma mi fizetjük a háború árát, mi pénzeljük Oroszországot. Sőt nem hozta közelebb a háború végét.

Ezért a magyar kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról, hogy elmondhassák az emberek a véleményüket.

A következő napokban  bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás a szokásos módon, papír alapon és online formában történik. A miniszter szerint egész Európában vita folyik a szankciókról. Európa rendkívül nehéz helyzetbe került, ebben a versenyben szerinte az EU le fog szakadni.

A kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb, december 22-jól január 9-ig fog tartani. Kormányzati igazgatási szünetet rendelnek el, kötelezően ki kell venniük a szabadságot a dolgozóknak.

A megyei jogú városokkal tárgyaltak, ebből kiderült, hogy idén az önkormányzatok még ki tudják gazdálkodni a plusz költségeket, viszont jövőre jelentős spórolásra lesz szükség. Ezért Balla Györgyöt kérték fel miniszteri biztoskánt, hogy koordinálja a tárgyalásokat. 

Pánikkeltés az államcsőddel riogatás

A kormányzati kifizetési stopról elmondta, hogy Magyarország elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, még ebben a nehéz helyzetben is. Hangsúlyozta, nincs fizetési problémája az országnak.

Mindent megteszünk, hogy a hiányt 4,9 százalékon tudjuk tartani

- szögezte le. Szerinte pánikkeltőek azok a kijelentések, amelyek államcsőddel riogatnak.

Ki kell vizsgálni az Északi Áramlat felrobbantását

Különböző vélemények hangzottak el, de ki kell vizsgálni - mondta a tárcavezető az Északi Áramlat felrobbantásáról, ami szerinte súlyos következményekkel járhat. Európa energiaellátása ugyanis Oroszország nélkül nagyon nehezen biztosítható, ami az olajra és a gázra is igaz. Szerinte Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított, a tárolóink feltöltöttsége 72 százalékon áll.

Magyarországon a gazdaság működtetéséhez szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak

- hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A következő hetekben pontosítják a nemzeti konzultáció kérdéseit
Október 15-től véglegesítik a nemzeti konzultáció kérdéseit, ezt követően heteken belül a háztartásokba kerülhetnek- mondta.

Az energetikai szankciókra nemet mond a kormány
Magyarország nem fogja támogatni az energetikai szankciókat - szögezte le a tárcavezető arra az újságírói kérdésre, hogy a 8. szankciós csomagot készül elfogadtatni az Európa Bizottság.

Nincsen gazdasági oka a forint gyengülésének

Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is gyengül, most is ezt látjuk - mondta arra a kérdésre, hogy miért gyengül a hazai fizetőeszköz. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság alapjai stabilak, szerinte gazdasági okai nincsenek a forint gyengülésének. 

Nem gondolkodik a kormány 4 napos munkahétben

A minisztériumokban 18 fok van továbbra is, ezt minden miniszter elrendelte. Az egyetemeken is jelentős spórolás van, ugyanakkor nem gondolkodnak négy napos munkahétben. Szerinte ez különösen fontos a covid után. A miniszter saját maga is odafigyelni arra, hogy mennyi energiát használ fel.

Van ahol nincs elég fa, november közepére mindenkinek fához kell jutnia

Az Agrárminisztérium vállalata, hogy hatósági áron 10 köbméter fát biztosít, úgy látja, van ahol problémát jelent, példaként említette a Pilis Parkerdőt. November közepéig mindenkinek hozzá kell jutnia a fához a miniszter szerint.

Jól haladnak a tárgyalások az EU-val

Tárgyal a kormány a nekünk járó uniós pénzekről, ezek szerinte jól állnak. A megfelelő törvényjavaslatokat benyújtották a parlamenthez. Az RFF hitelrészéből zöld beruházásokat finanszíroznának, és a kormányfő arról beszélt, hogy ezen részt tudná az ország máshonnan finanszírozni. 

Nem a jó szándék hiányzik a pedagógusok béremeléséhez

Gulyás Gergely szerint a tanárok kis része vett részt a különféle sztrájkokban. Hangsúlyozta, hogy a jogszerű tiltakozás garantált, a sztrájklehetőség biztosított, míg Németországban nem lehet a tanároknak sztrájkolni. Szeretnénk, hogy a pedagógusok jobban keressenek, de itt van a gazdasági válság - mondta a miniszter a tanárok követeléseiről. Szerinte azok az igények amelyek korábban teljesíthetőnek tűntek, azok most teljesíthetetlenek. De ennek ellenére igyekeznek többet biztosítani a pedagógusoknak. Nem a jó szándék hiányzik - magyarázta a tárcavezető.

Külföldi pénzek a magyar választási kampányban

Külföldről nem lehet elfogadni támogatást választási kampányban, ez 1990 óta így van - mondta a tárcavezető. A hatályos törvények alapján jogellenes lehetett szerinte, bízik abban, hogy lesz következménye.

Korrekt tárgyalásokra készül a kormány az önkormányzatokkal

Az államnak is segítenie kell, de az önkormányzatok helyzete nagyon eltérő a miniszter szerint. Nagy olyan amely nem tud mit hozzátenni, de van olyan, amely segítség nélkül is megoldja. Ezért a kormány egyenként tárgyal a települések vezetőivel, ez így történt a covid idején. Korrekt tárgyalásokra készülünk - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy aTIM és a BM képviselői is jelen lesznek ezeken a tárgyalásokon. De hangsúlyozta, hogy a rezsivédelmi alapba egy meghatározott összeg érkezik, itt pedig első a lakosság, majd utána jönnek a cégek, illetve az önkormányzatok. Fontos az is, hogy a munkanélküliség ne térjen vissza, ezért is kell támogatni a vállalkozásokat. 

"Minden uszodát nem tudunk fenntartani"

Minden uszodát nem tudunk fenntartani - jelezte a miniszter. Így például lehet mérlegelni, ha két uszoda közel van egymáshoz, vagy, hogy verseny és tömegsportra alkalmas-e az adott létesítmény. 

Nem nyilvános, hogy jogszerűen milyen lehallgatási szoftvereket használ egy állam

Egy állam sem hozza nyilvánosságra, hogy jogszerűen milyen lehallgatási eszközöket használ - mondta a Pegasus kémszoftver használatát firtató újságírói kérdésre, azt meg egyenesen álhírnek nevezte, hogy a közösségi médiát monitorozó szoftvert vásárolna.

Bővítené a családtámogatási rendszert a kormány

Vannak olyan stratégiai célok, amelyeket nem szabad feláldozni, ilyen a családtámogatási rendszer. Jövőre is ugyanannyit fordítanak rá, mint idén, miközben óriási összegeket fordít a kormány a rezsiárak kigazdálkodására. Ezzel együtt megvizsgálják, hogy miképp lehet bővíteni a rendszert. Így merült fel, hogy 30 éves korig szja-mentességet kaphatnak a fiatal, gyermekvállalásra készülő nők.

Megállapodásra készül a kormány az unióval

Nem foglalkozik azzal a kormány, hogy mi van akkor, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat. Az Európai Bizottság megfogalmazta elvárásait, szerinte ezek közül volt olyan ami vicces volt, volt olyan, ami indokolt volt, vagy nem volt órási jelentőségű. Szerinte méltánytalan lenne a bizottságról azt feltételezni, hogy nem tartja be a megállapodást.

Az életszínvonal fenntartása miatt kellenek az árstopok

Magyarország olajbeszerzésre mentességet ért el, ezért tudja az ársapkát fenntartani, ez kb. másfél százalékkal mérsékli az inflációt. A többi intézkedés is szerinte fontos, ezek is fél-1 százalékkal visszafogják az inflációt. Ha kivezetnék, akkor az az életszínvonal csökkenéséhez vezetne. 

Szlovákiának is fel kellene szólalnia a szankciók ellen

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy tegye meg - mondta a tárcavezető a nemzeti konzultációról, miután az Osztrák Szabadságpárt politikusa hasonló célzást tett. A miniszter a szlovák miniszterelnök aggodalmára rámutatva jelezte, hogy érthető a félelem az energiaárak növekedése miatt. A tárcavezető szerint ezért fontos lenne, ha Szlovákia is felszólalna a szankciók ellen, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem volt ilyen aktívak a szlovákok az olajembargó alóli mentesség kiharcolása idején.

Az uniótól is függ a pedagógusok béremelése

Amit nem tartunk be, azt nem tudjuk megígérni, mondta Gulyás Gergely a pedagógusok béremelését firtató kérdésre. Hozzátette, hogy ehhez kellenek az uniós források is. Ha meg tudnak állapodni, akkor jövő év elején jöhetnek ezek a források - mondta, ugyanakkor jelezte, hogy a baj az, hogy az EU egyhetedét-egynyolcadát akarja a béremelések fedezetét kifizetni. 

Forrás: vg.hu
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

közösség

további frisss

lap tetejére