Gulyás Gergely: ezért rendelt a kormány kevesebb Moderna-vakcinát

portfolio.hu • 2021. március 07., vasárnap •
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán tette közzé az Európai Bizottság által aláírt szerződést, és elmagyarázta, hogy miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a magyar kormány.
Gulyás Gergely: ezért rendelt a kormány kevesebb Moderna-vakcinát

Gulyás bejegyzése szerint az EU-s vakcinalehívásoknak négy kategóriája van:

Initial (normal)
Optional
Top up
Top-up optional

A posztban leírtak szerint mind az “initial” dózisokból, mind az “optional” dózisokból 80 millió darab állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra.

Az “Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek (a Bizottság által kötött szerződés 15. oldala), amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni az egész 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag.

Gulyás felhívja a figyelmet, hogy

"A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad.

Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben fognak szállítani (feltehetően itt a nem szó elírás, anélkül kell érteni a mondatot - a szerk.), tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él."

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére