Gulyás Ferenc: Szombathely rendpárti!

sd • 2020. június 29., hétfő •
Az illegális szemetelést, a Fő téri hajléktalanok kérdését és a kábítószerrel való visszaéléseket is kiemelte közgyűlési beszámolójában a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője. Gulyás Ferenc múlt hét csütörtökön ismertette a képviselőkkel tavalyi tapasztalataikat.
Gulyás Ferenc: Szombathely rendpárti!

Városunk - területének nagyságából és lakosságának számából kiindulva - továbbra is a megye bűnügyileg legfertőzöttebb települése. A rendőrségnél használatos statiszikai rendszer - Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) - országos adatai alapján az ismertté vált bűncselekmények száma Szombathely területén 2018-ban 1387 volt, ez a szám 1,36%-os csökkenéssel a 2019-es évben 1368-ra változott. Lényegi változás a tavalyi évhez képest nem történt.
- Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a kollégáim tavalyi munkája még eredményesebb volt, mint a korábbi években. Nekünk az a feladatunk, hogy a bűcselekmények elkövetőit minél nagyobb számban felderítsük, elkapjuk, és bíróság elé állítsuk - fogalmazott Gulyás Ferenc rendőr ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője.

Kiemelte: az egyik legtöbbet emlegetett probléma a szemetelés. A Parkerdőben kialakult állapotról az elmúlt időszakban több alkalommal is folytattak megbeszéléseket, és a jogi, technikai, személyi megoldást keresték. Elhangzott: immár adottak a feltételek ahhoz, hogy az elkövetők tettenérhetőek legyenek.
- Nem árulok el újdonságot azzal, hogy a szemetelők szombathelyiek voltak, akiknek lett volna lehetőségük a hulladékukat legálisan elhelyezni, ennek ellenére ők mégis úgy gondolták, hogy illegálisan, az erdőt terhelik ezzel. Amikor arról beszélünk, hogy a fejekben egy kicsit rendet kell tenni, én ezzel csak egyet tudok érteni, és maximálisan támogatom - szögezte le a városi rendőrkapitány.

A másik kiemelt problémakör a Fő teret és annak környékét érinti. - Ma Szombathelynek a leginkább ellenőrzésünk alá vont területe a Fő tér. A koronavírus-járványt követően visszatért az élet a belvárosba, ezzel együtt megjelentek olyan emberek is, akik a normákat nem betartva élnek ott, zavarják a lakókat és a Fő téren dolgozókat. Mit csináltunk mi? Június 24-ig 156 alkalommal kezdeményeztünk valamilyen eljárást ezekkel az egyénekkel szemben. Ebből koldulás miatt 75 alkalommal helyszíni bírságot szabtunk ki, vagy jelentettük fel az adott személyt. Ha valaki tovább folytatta ezt a tevékenységet, akkor előállítottuk. Köztisztasági szabálysértés miatt 44 alkalommal jártunk el. Mindösszesen 10 olyan eset volt, amikor valaki betelefonált, és rendőri intézkedést kért. Ez azt jelenti, hogy 146 alkalommal kollégáink saját észlelésre mentek ki - összegezte a tapasztalatokat Gulyás Ferenc.

A szombathelyi rendőrkapitány beszámolója során érintette a kábítószerrel összefüggő problémákat is.
- Amikor elkészítünk egy beszámolót, nekünk központilag megszabják, hogy milyen szempontok szerint kell ezt összeállítanunk. Két adat szerepel a kábítószerrel kapcsolatban a beszámolóban, egyik a terjesztők száma - 8 -, a másik pedig a pszichotróp anyagokkal kapcsolatos szabálysértések száma, ez 2019-ben 16 volt. Tavaly összesen kábítószerrel kapcsolatban 150 eljárást indítottunk. Fogyasztókkal szemben 145 alkalommal jártunk el olyan esetben, amikor felmerült a gyanú, hogy az eljárás alá vont illető valamilyen szert fogyasztott. Idén eddig 13 alkalommal jártak el a rendőrök - tájékoztatott a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője.

A beszámolóból kiderült az is, hogy az egyenruhás állomány intézkedéseként az értékelt időszakban a rendőrkapitányság illetékességi területén 510 személyt fogtak el, 402-t állítottak elő,  illetve 160 tényleges elővezetés történt. A rendőrök 337 büntető és 1369 szabálysértési feljelentést tettek, 1319 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, továbbá 157 esetben alkalmaztak pozitív eredményű alkoholszondás ellenőrzést.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére