Gonoszok a gonosz ellen – Suicide Squad

Tóth Eszter • 2016. augusztus 06., szombat •
A válogatott pszichopaták boszorkányvadász bevetésen.
Gonoszok a gonosz ellen – Suicide Squad

A képregényfilmek a virágkorukat élik, a szuperhősök mozis térhódításának köszönhetően manapság már szinte bárki meg tud említeni legalább egy olyan karaktert, akinek történetéről és szuperképességeiről pár évvel ezelőtt egy átlagembernek fogalma sem volt.

A Warner az Öngyilkos Osztaggal a DC univerzum szupergonosz karaktereit rángatta elő, hogy csapjanak egy igazán nagy bulit a filmvásznon. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere; dögös, kissé pszichopata csajok, vagány keményfiúk, őrült akció, és humoros beszólások. David Ayer író-rendező mindössze hat hét alatt elkészült forgatókönyvének fő konfliktusa egy Varázslónő (Cara Delevingne) nevű gonosz szellemhez kapcsolódik, aki megszökik az őrzőjétől és úgy dönt, ő bizony kezébe veszi a dolgokat, világuralomra tör. Az amerikai kormány ezt nem nézheti tétlenül, viszont a saját embereit sem szeretné feláldozni, ezért a „kutyaharapást szőrivel” –stratégia alapján kienged néhány velejéig romlott pszichopatát a világ legszigorúbban őrzött börtönéből és egyezséget köt velük; vagy segítenek, vagy meghalnak. A szép szó jelen esetben nem elég, a börtöntöltelékek egy apró bombát is kapnak a bőrül alá, nehogy véletlenül eszükbe jusson bármi olyat tenni, ami nem szerepelt a szerződésben.

Panaszra nincs ok, rendkívül impozáns válogatást kapunk a legőrültebb antihős karakterekből. Will Smith játssza a csapat keményfiúját, Deadshotot, a célt sosem tévesztő bérgyilkost, a Wall Street farkasában őrülten jól alakító Margot Robbie pedig a szexi, félelmet nem ismerő pszichopatát,  Harley Quinnt. Van nekünk egy ügyeletes Humor Heroldunk is, Bumeráng kapitány (Jai Courtney), egy élő fáklyaként működő latino bandafőnökünk (Jay Hernandez) és egy bivalyerős szörnyszülöttünk, a gyilkos krokodilember (Adewale Akinnouye-Agbaje). A csapatot persze nem engedhetik útjára egy valamirevaló katonai vezető nélkül, az osztagot Rick Flag (Joel Kinnaman) próbálja meg kordában tartani, a felsőbb utasításokat pedig a Viola Davis által megformált Amanda Waller adja. A főszereplők mellett olyan nevek is feltűnnek, mint Jared Leto, aki a lengendás őrült, Joker szerepébe bújt, de megjelenik a színen egy-egy rövid jelenetre Ben Affleck Batmane is.

Az akciók egy percre sem ülnek le, a díszes társaság úgy pörgi végig a két órát, mint egy bedrogozott búgócsiga a centrifugálást. Futnak, ugranak, lőnek, rúgnak, harapnak, ördögi lényeket ölnek, néha bemondnak néhány ütős egysorost, sőt mindezek mellet még arra is marad idejük, hogy elmeséljék egymásnak életük egy-egy sorsfordító, szörnyűséges epizódját. Motivációjuk néha kissé homályos lehet, de szerintem alapvetően hiba értelmes mozgató erőt keresni egy gyakorlatilag lelki sérültekből és súlyos pszichológiai problémákkal küzdő bűnözői csoport tettei mögött. Egyszerűen csak élvezni kell, ahogy válogatott módokon aprítják az aprítani valót, a csajoknak ott vannak az izmos pasik, a srácoknak meg Margot Robbie forrónadrágos feneke. Kell ennél több egy igazán jó nyár esti szórakozáshoz?

Az Öngyilkos Osztag egy képregény karakterekkel telepakolt látványos mozi, remek zenékkel és sok akcióval. Aki így ül neki, biztosan nem fog csalódni.

Itt megnézheted, mikor adják legközelebb a Savaria moziban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére