Gazdálkodj okosan! - Spórolni, fűteni, szellőztetni egyszerre?

há • 2022. szeptember 23., péntek •
Sajnos jócskán lehűtjük a lakás levegőjét télen, amikor ablakot nyitunk, márpedig szellőztetni muszáj. Akkor mégis hogyan spóroljunk így a fűtéssel? Nem teljesen feloldhatatlan dilemma. A szakember azt is elmagyarázta, hogy miért.
Gazdálkodj okosan! - Spórolni, fűteni, szellőztetni egyszerre?

Építkezéskor több milliós befektetést igényel, de hosszú távon egész biztosan megéri szellőztető berendezést telepíteni egy új lakásban, családi házban. Aki meglévő ingatlanában élvezne hasonló előnyöket, annak is tud tanácsot adni a szakember. Mi egy háztartásigép-kereskedésben néztünk körül azzal kapcsolatban, hogy mik a lehetőségei annak, aki utólag gondolkodik szellőztető berendezésben.

Szellőztető rendszerből többféle van. Más a komplett, kiépített hővisszanyerős szellőztető rendszer, és más az utólag beszerelt típus. Sebestyén Balázs szerint a legjobb, ha valaki építkezéskor gondol erre. - A lényeg az, hogy egy hővisszanyerős szellőztető rendszer mellett soha nem kell ablakot nyitni, így nem is hűtjük le a lakás levegőjét fűtési szezonban, ami a mostani rezsiárak mellett különösen előnyös - mondta. Tudható, hogy a legtöbb energia akkor száll el a levegőben, amikor a kihűlt lakást újra felfűtjük egy kiadós szellőztetés után. Nos, itt ilyesmire nincs szükség, és bár tény, hogy a rendszer folyamatosan működik, mégpedig elektromos árammal, ez a költség elenyésző a fűtésárakhoz képest. Tegyük hozzá, napenergiával előállított villamos áram használatával pedig végképp! Lényegében a hővisszanyerős szellőztető rendszer úgy juttatja be a friss levegőt az épületbe, hogy az elhasznált levegő hőenergiájának zömét visszanyeri. Ez mindenképpen energiamegtakarítást jelent az ablakos szellőztetéshez képest, ott ugyanis a meleg levegő távozik, és hideg jön be helyette. A teljes rendszerhez az egész ingatlant be kell csövezni és álmennyezettel ellátni, tehát új építésű lakásnál jó ötlet.

- Létezik olyan megoldás, amikor utólag, egyetlen helyiségben teszünk ventilátort a falba, mégpedig olyat, amely kerámiabetéttel van ellátva. Az történik, hogy a kifelé szívott meleg levegő hője felmelegíti a kerámiát, majd ez a hő felmelegíti a kintről befújt friss levegőt. Ennek télen óriási jelentősége van, hiszen a kinti hőmérsékletnél melegebb levegő áramlik vissza a szobába - részletezte a szakember. Ez a legegyszerűbb módja, hogy valaki utólag oldja meg egy helyiség szellőzését úgy, hogy megússza az ablaknyitást.

Megjegyezzük, ezek a trükkök nyáron is meghálálják a befektetést: ahogy télen a hideget, úgy a kánikulában a meleget segítenek a ház falain kívül tartani.

Illusztráció: easykit.hu

közösség

további frisss

lap tetejére