Gazdálkodj okosan! - Saját lekvárral, befőttel csökkentjük téli kiadásainkat

há • 2022. szeptember 15., csütörtök •
Befőzési szezon van, és úgy tűnik, idén bővül a kör, amely lekvárt, befőttet tesz el télire, így érzékelik legalábbis a környékbeli termelők. Egyikük a szombathelyi piacon árul ilyenkor, és azt tapasztalja, hogy a spórolás és az előrelátó magatartás jellemző most.
Gazdálkodj okosan! - Saját lekvárral, befőttel csökkentjük téli kiadásainkat

Hosszú sorok kígyóznak a termelői piac gyümölcsösstandjai előtt csütörtökönként, de a hét többi napján is sokan keresik a befőznivalót. Az egyik felsőcsatári gyümölcsös és pincészet tulajdonosa azt mondja, egyre többen állnak oda otthon a tűzhely mellé.

- Úgy veszem észre, egyre többen gondolják úgy, hogy ideje otthon alkotni valamit, és nem arra hagyatkozni, hogy mi kapható a boltban. Keresik a vevők a gyümölcsöt, amiből lekvárt, befőttet készíthetnek. Azt hiszem, az következik most, hogy olyanok is megpróbálkoznak a befőzéssel, akik korábban inkább csak üzletben vásároltak - részletezte tapasztalatait Árva Pál a Frisss.hu-nak. Állítja: jönnek vissza a régi szokások, mind a szőlő, mind más gyümölcs esetében.

Sokan előrendelést adnak le, hogy a termelő a legideálisabb időszakban adhassa el nekik a szilvát, a szőlőt, a barackot. Olyan is akad, aki otthon, a kiskertben termel, de csak keveset, ezt egészíti ki a termelőtől vásárolt mennyiséggel. - Ezt a tendenciát egyértelműen érezzük. Ennek részben az is az oka, hogy a szupermarketekben legalább másfélszeres árral találkozik a vevő, mint nálunk, tehát anyagilag is jobban jár. Nem beszélve a minőségről. Sok gyerek, ha a boltból tudná meg, hogy milyen a szilva, azt hihetné, hogy akkor jó, ha félig zöld, félig éretlen. Nálunk viszont a legjobb formájában kerül a pultra a gyümölcs - fogalmazott a felsőcsatári gazda.

Javában tart a lekvárfőzési szezon, és a visszatérő vevők mellett egyre több az új érdeklődő. - Idáig mindig az idősek műfaja volt a befőzés, most viszont azt veszem észre, hogy a fiatalok is megpróbálják, praktikusan gondolkodnak. Biztosan lehet így spórolni, több módon is, de ennél is fontosabb, hogy a család saját készítésű ételt eszik, mindig az a legjobb - foglalta össze Árva Pál a befőzés lényegét.

Összességében a gyümölcsfogyasztás a lakosság körében nem túl magas, a gazda szerint nincs pénzük az embereknek, és kicsit talán le is szoktak a gyümölcsevésről. Más a helyzet a lekvárfőzéssel, így van remény, ilyenkor valamelyest javul a mérleg.

közösség

további frisss

lap tetejére