Gasper Okorn: Szombathelyen mindenki azért dolgozik, hogy a klub szintet lépjen

• 2020. november 16., hétfő •
A Falco vezetőedzőjét a Kosárlabda Bajnokok Ligája saját műsorában, a Coast to Coast podcastben faggatták a Falco fejlődéséről, a válogatott játékosokról és Gráczer Györgyről.
Gasper Okorn: Szombathelyen mindenki azért dolgozik, hogy a klub szintet lépjen

Az interjú első felében a remek BL-nyitányról kérdezték a szombathelyiek mesterét. Gasper Okorn elmondta, hogy nagyon értékes győzelmet arattak a Lublin ellen, mivel a csoportok újraosztásakor látható volt, hogy a két favorit a Casademont Zaragoza és a Nizhniy Novgorod lesz. Megítélése szerint 1-1 győzelemnek még nagyobb jelentősége lesz. Úgy érzi, a Lublin ellen megmutatta csapata, hogy helye van a BCL-ben.

- Szeptemberben, amikor a BCL bejelentette az új lebonyolítást, és megkaptuk az új csoportsorsolásokat, jól lehetett látni, hogy az orosz és spanyol riválisunk a továbbjutás várományosai. Mindkét klub erősebb bajnokságban játszik, és klasszis kosárlabdázók alkotják a keretüket. Elég Benzingre vagy Brussinóra gondolni, akik egytől egyig remek játékosok. A Zaragoza szereplése meglepett, hogy mindkét mérkőzésén bravúros kosárral tudott csak nyerni, de ilyen a kosárlabda, a győzelmet pedig nem kell megmagyarázni. A tavalyi szereplésünkből kiindulva hazai pályán bárkire veszélyesek lehetünk, de az Aréna Savarián kívül is győzelmeket kell szereznünk, hogy reális cél lehessen a TOP16 - fogalmazott Okorn, aki nagy tervekkel és célokkal jött Magyarországra, amikor a Falcóhoz szerződött. Hatalmas motivációt jelentett számára a klub által felvázolt 4-5 éves terv és az a rengeteg lehetőség, amit a Falco mestere a klubban látott.

Az interjú során szóba került a honi kosárlabda is. Gasper Okorn úgy látja, folyamatosan fejlődik a sportág, jó irányba halad. Az idei bajnokság jóllehet még nehezebb lesz a Falco számára, mint az eddigiek, hiszen lassan nem találni olyan csapatot, ahol ne lenne legalább egy, európai bajnokságban már bizonyított légiós. A szombathelyiek tavalyi és idei BL szereplésével pedig ráirányul a figyelem a magyar kosárlabdára is, amiből nem csak a vasi klub tud profitálni.

A Falcóról szólva Okorn beszélt a keret átalakulásáról. Mint mondta, számítottak rá, hogy hogy válogatott játékosaik Szombathelyen maradnak, de nyár végén Filipovity mégis a távozás mellett döntött. Reddicet is szerették volna megtartani, de nem tudtak versenyezni a komolyabb klubok ajánlataival, helyére érkezett Searcy. Filipovityot pedig Miloseviccsel és Evannal sikerült pótolni.
- Cseréltünk irányító poszton is, de nem azért, mert nem kedveltem Hooker játékát. Ő egy remek játékos, sőt védő oldalon, európai szinten is komoly játékerőt képvisel, de erre a szezonra egy klasszikus irányítót szerettem volna. Kyan személyében megtaláltuk azt a játékost, aki tudja mozgatni a csapatot, és támadásban is képes klasszis teljesítményre. Nagy szerencsénk volt, mert Ő is nyitott volt a magyarországi játékra, ami - valljuk be - ritka. Nem vagyunk egy Seria 'A' vagy Bundesliga, így nagyon örültünk Kyan nyitottságának - összegzett a Falco mestere.

Gasper Okorn nem ment el szó nélkül a saját nevelésű játékosok mellett sem, akik nem mellesleg a csapat gerincét adják. A vezetőedző szerint nagyon ritka, hogy egy csapatban két hazai kötődésű játékos is szerepeljen, mert Perl Zoltánon kívül Váradi Benedek is szombathelyi. Leszögezte, hogy ez az egyik kulcsa a sárga-feketék sikerességének, látszik mindkét játékoson, hogy mennyire fontos nekik Szombathely és a szurkolók.
- Képesek nemzetközi szinten játszani, ezt a BL-ben és a válogatottban is megmutatták. Rengeteget fejlődtek a tavalyi szezonban, és ékkövei a magyar kosárlabdának. Benke Szilárddal kapcsolatban is ugyanezt érzem, mindhárman hasonló utat járhatnak be, mint Márkó Pesaróban, aki napról napra bizonyít.

A beszélgetésből nem maradhatott ki a klub ikonikus ügyvezetője, Gráczer György sem, aki hosszú évtizedek óta szolgálja a szombathelyi kosárlabdasportot, elévülhetetlen érdemeket szerezve a Falco 2008-as és 2019-es bajnoki címében.
- Ő egy igazi diplomata, mindig nyugodtan és diplomatikusan intézi a klub ügyeit, de mellette minden mérkőzésen ott ül a kispadon, és onnan buzdítja a csapatot. Nehéz lenne egy szóban összefoglalni, mi is Ő a klub számára, de mondhatjuk, hogy Ő a Falco legfontosabb embere. A játékosoknak, és személy szerint nekem is rengeteg motivációt ad, mert él-hal a Falcóért! - méltatta Gráczer György munkásságát a csapat trénere.


forrás: falcokc.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére