Fucsovics Márton és Bondár Anna kitiltásáért lobbiznak

• 2022. december 03., szombat •
Szerhij Sztahovszkij, az ukránok nemrég visszavonult teniszezője az elmúlt hónapokban a hazájáért harcolt, s eközben élesen kritizálja az orosz teniszezőket. A bírálatból most jutott másoknak is, Fucsovics Márton és Bondár Anna sem maradt ki a szórásból.
Fucsovics Márton és Bondár Anna kitiltásáért lobbiznak

Bár a teniszidény lényegében véget ért a férfiak és a nők számára is, a játékosokat ebben az időszakban is hívják a világ különböző pontjaira, hogy bemutatótornákon szórakoztassák a közönséget. Magyarország legmagasabban rangsorolt férfi és női teniszezője, Fucsovics Márton és Bondár Anna is pályára lép a napokban, méghozzá az oroszországi Szentpétervár teniszcsarnokában játszanak. A helyszín kiverte a biztosítékot Szerhij Sztahovszkijnál, a korábbi ukrán teniszezőnél - írja a Magyar Nemzet.

Úgy látszik, a morális értékeket is meg lehet venni

– fogalmazott Sztahovszkij a közösségi médiában, a bejegyzésben pedig megjelölte Fucsovicsot, Bondárt, valamint több visszavonult, illetve aktív teniszezőt. A felsoroltak bűne kivétel nélkül az, hogy a szentpétervári bemutatótornán szerepelnek.

Az orosz városban idén februárban még rendeztek WTA-tornát, néhány nappal később viszont kirobbant az ukrajnai háború, azóta Oroszországban nemigen rendezhettek nemzetközi versenyt szinte semmilyen sportágban.

A helyi ATP- és WTA-verseny szervezője jobb híján bemutatótornát szervezett Szentpétervárra, ahol december 1. és 4. között hat visszavonult játékos csapatkapitányként szerepel, és mindegyiküknek egy férfi és egy női játékosa van.

Sztahovszkij az orosz résztvevők miatt – mint a korábbi ATP-világbajnok Nyikolaj Davigyenko, a kétszeres Grand Slam-bajnok Szvetlana Kuznyecova, a tavalyi Australian Open-elődöntős Aszlan Karacev vagy a kazah színekben versenyző Julija Putyinceva – már nem izgatta fel magát, a többieknek viszont üzent.

Sőt Sztahovszkij, aki a háború előtt Budapesten élt, azt is hozzátette, hogy mindent megtesz azért, hogy a két magyar, a két spanyol és a három szerbiai résztvevőt többé ne engedjék be Ukrajnába.

Fucsovics és Bondár mellett játszik az eseményen a vajdasági Györe László (Laslo Djere) is, míg Janko Tipszarevics és Viktor Troicki kapitányként vesz részt az eseményen. A két szerb exteniszezőt privátban is megkereste Sztahovszkij, majd a válaszukat megosztotta a nyilvánossággal. 

Tipszarevics és Troicki is a gyerekkorát idézte fel, amikor NATO-gépek bombázták a hazájukat, s nem érezték a nemzetközi támogatást.

Nem csak a szentpétervári résztvevők kaptak kritikát az elmúlt napokban, Cameron Norrie-nak például azért kellett magyarázkodnia Nagy-Britanniában, mert Szaúd-Arábiában szerepel majd bemutatóversenyen.

Borítókép: Fucsovics Márton (Fotó: Getty Images via AFP/Jamie Squire),  Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter

közösség

további frisss

lap tetejére