Folytatódik a Zanatra vezető bicikliút kálváriája

sd • 2020. május 28., csütörtök •
Sikerről szeretett volna ma beszámolni dr. Nemény András polgármester és Putz Attila önkormányzati képviselő, egy tegnap érkezett levél azonban borította a forgatókönyvet, így voltaképpen maga a sajtótájékoztató is okafogyottá vált, de azért a baloldali városvezetők ismertették a média képviselőivel, mi lett volna, ha sikerül aláírni azt a szerződést, ami garanciát jelentett volna a Szombathely és Zanat közötti bicikliút befejezésére.
Folytatódik a Zanatra vezető bicikliút kálváriája

Azt tudni kell a bicikliút megvalósításáról, hogy közel 10 éves múltra tekint vissza ez a projekt, aminek során számos módosításon esett át, legutóbb 2018-ban, csakhogy dr. Nemény András elmondása szerint azt nem írta alá a bicikliutat építtető cég.
- A mi kezünkben egy olyan biztosíték van, ami igazából nem biztosít semmit sem, és nincs aláírt szerződés sem, amiről mi nem tudtunk, és ebben álláspontom szerint nagyon nagy felelőssége van az előző városvezetésnek, ezen belül is annak az embernek, aki ezzel a területtel foglalkozott, Illés Károlynak. Még csak tájékoztatást sem kapott erről a közgyűlés - fogalmazott a polgármester, aki elmondta azt is, hogy sikerült létrehozniuk egy újabb szerződést a város és a projektben érdekelt érintettek között, ám tegnap levelet kapott egy Maximilian Reis nevezetű osztrák úrtól, aki a veszélyhelyzet elmúltával további egyeztetéseket szeretne folytatni a polgármesterrel a bicikliút megvalósításával kapcsolatban. Dr. Nemény András azonban senkivel sem akar egyezkedni, így várhatóan majd a bíróság tesz igazságot.

Putz Attila szerint a Fidesz-frakció több közgyűlésen is folyamatosan azt hangoztatta, hogy a tervezett bicikliút kétharmada megépült, ezzel szemben az ő számításai szerint 763 méteren lehet biztonságosan kerékpározni Zanat felé az 1850 méterből, ami 41,4 százalék.

Az ügyben megkerestük Illés Károlyt is, aki érdeklődésünkre elmondta, az előző városvezetés célja az volt, hogy a teljes szakasz megvalósuljon.
- Utolsó információim szerint a cégnek továbbra is célja a hiányzó szakasz megépítése Zanatig, ehhez kérte az önkormányzat segítségét a kisajátítással kapcsolatban a nagy számú tulajdonos miatt. Az ehhez szükséges összes dokumentumot, köztük a kisajátítási vázrajzot megküldte a cég a hivatalnak. Az építtető azért kérte az önkormányzat segítségét, mert a kisajátítás önkormányzati területet is érint, valamint a tulajdonosok nagy száma miatt az eljárást az önkormányzat gyorsabban tudja elvégezni, természetesen a cég költségén. A projekt bonyolultságát tekintve az is jelentős eredménynek számított, hogy a korábban említett két szakaszt - Tescótol a körforgalomig, majd azon keresztül a Decathlon mögötti területig bezárólag - sikerült megépíttetnünk. A szerződésmódosítások minden esetben a közgyűlés jóváhagyásával történtek. Utolsó információm az ügyről, hogy a szükséges kisajátítások után a cég folytatja a megkezdett munkát, és befejezi a teljes beruházást - tájékoztatta lapunkat Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.