Fociszurkolók vagy fizetett statiszták? - Botrányok vezették föl a katari vb nyitóünnepségét

ripost.hu • 2022. november 20., vasárnap •
Vasárnap 17 órakor kezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság a házigazda Katar és Ecuador meccsével. Az al-Bajt Stadionban egy órával korábban, magyar idő szerint 16 órakor indul a megnyitóünnepség, szokás szerint nyilván rengeteg zenével, tánccal - és statisztaként fizetett "szurkolók" részvételével.
Fociszurkolók vagy fizetett statiszták? - Botrányok vezették föl a katari vb nyitóünnepségét

Az utóbbi napokban kiderült, hogy olyan világsztárok utasították vissza a fellépést a katari ceremónián, mint Dua Lipa és Rod Stewart. Utóbbi elárulta, hogy

több mint egymillió dollárt (400 millió forint) kínáltak neki, de szerinte "nem lett volna helyes" odamennie.

Előbbi közölte, örömmel megy Katarba, amint teljesítik a vb-rendezés odaítélésekor tett ígéreteiket az emberi jogok terén. Helyettük a BTS dél-koreai fiúegyüttes egyik tagja, Dzsongguk, valamint Lil Baby amerikai rapper emeli majd az ünnepség fényét. A vb hivatalos dalát (Hayya Hayya - azaz: Együtt jobb) az amerikai Trinidad Cardona, a nigériai Davido és a katari Aisha adja elő - írja a ripost.hu.

A német Sportshau értesülése szerint a 32 részt vevő ország színeiben összesen 1600 fős tömeg is aktív résztvevője lesz a műsornak. Az úgynevezett "Fan Leader Network" program résztvevői a szervezők pénzéből utazhattak Katarba, a torna végéig szállást és napi 70 eurónyi (28 ezer forint) költőpénzt is biztosítanak nekik.

Cserébe nem csak az elmúlt napok szurkolói vonulásain kellett feszíteniük "kedvenceik" mezében és/vagy sáljaiban, zászlóival, de azt is szerződésben vállalták, hogy milyen tartalmakat jelentetnek meg a közösségi médiában, és nem fogalmazhatnak meg kritikát a vb-ről és Katarról.

A szervezők a lap kérdésére előbb úgy reagáltak, hogy a szóban forgó szurkolók valójában "fizetés nélküli önkéntes tevékenységeket" végeznek. Később elismerték, hogy 59 országból összesen 450-en úgynevezett "vezető szurkolóként" úgy érkeztek a vb színhelyére, hogy Katar fizette a repülőjegyüket, a szállásukat és a költségeiket, de ez nem fizetést jelent.

Nyitókép: AFP

közösség

további frisss

lap tetejére