Finnország bejelentette csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

• 2022. május 12., csütörtök •
A hírt az elnök és miniszterelnök közösen jelentette be.
Finnország bejelentette csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

„Finnországnak kérelmet kell benyújtania a NATO-katonai szövetséghez való csatlakozásra” – mondta Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös sajtótájékoztatón.

Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot”

– idézi a két politikust a BBC.

A Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása óta mind Finnország, mind Svédország észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, a két ország korábban kifejezetten ellenezte a csatlakozást. Az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i megindulásával azonban határozott változás következett be a két skandináv ország NATO-politikájában.

Moszkva fenyeget

Oroszország többször is figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy következményei lesznek, és kénytelen lesz megfelelő ellenlépéseket tenni, ha a két ország csatlakozik a NATO-hoz. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője április közepén kijelentette: a NATO-tagság nem fogja erősíteni a nemzetbiztonságukat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pedig arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén

Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai, különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében

– fogalmazott a politikus.

Nyitóképen: Sanna Marin miniszterelnök és Sauli Niinisto elnök. Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére