Filmszemle nyolcadszor: száz nevezés a pandémia után

há • 2021. június 18., péntek •
A járvány ellenére több mint száz versenyfilmet neveztek az idei, 8. Savaria Filmszemlére. A fotó- és filmművészet, irodalom és színházművészet témakörökben beérkezett munkákat csütörtökön kezdték vetíteni a belvárosi moziban, győzteseket szombaton hirdetnek.
Filmszemle nyolcadszor: száz nevezés a pandémia után

Azt mondják, hét év után majdnem minden megérik a változásra: a Savaria Filmszemle szervezői is változtattak a szabályokon. A korábban megszokott kategóriák helyett három témát szabtak meg – fotó- és filmművészet, irodalom és színházművészet –, ezekhez várták a nevezéseket. - A pandémia ellenére nagy volt az érdeklődés – mondta dr. Bakó Béla a házigazda Savaria Filmakadémia Egyesület képviseletében a megnyitón. Hozzátette: a népszerűség évek óta töretlen. Kisebb visszaesés ugyan volt a tavalyi esztendőben, de nagy eredmény, hogy idén így is százan küldtek be versenyfilmeket. Kiderült, a Kárpát-medence minden tájáról érkezik ilyenkor pályamű, és a filmes iskolák végzőseinek alkotásai sokszor elérik a tapasztalt rendezők munkáinak színvonalát, így a zsűrinek igen nehéz dolga van.

A vetítések csütörtök délután óta zajlanak a moziban, miközben filmes szakmai előadásokra is várják az érdeklődőket a Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központban. Ez a program az ismertebb filmszemlék történetével foglalkozik. Mindkét helyszínen ingyenes a belépés. A díjkiosztó gála szombaton délután 2 órakor lesz a moziban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére