Filmbe illő szökés egy amerikai börtönből (frissítve)

Horváth Maja, BBC • 2015. június 08., hétfő •
150 éve nem láttak ilyen akciót – mondta a kormányzó.
Filmbe illő szökés egy amerikai börtönből (frissítve)

Nem mindennapi profizmussal hajtotta végre szökését két, tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt rab az Egyesült Államokban. A New York államban található börtön ráadásul az egyik legszigorúbban őrzött egység. A két, gyilkosságért elítélt rab több órás előnyben van az üldözőikkel szemben, a rendőrség nagy erőkkel indította a keresést.

Richard Matt és David Sweet egy fúróval átfúrta a fém falat, majd a vízvezeték hálózaton és egy csatornafedélen keresztül az utcára jutott. Előtte még arra is volt gondjuk, hogy az esti 10.30-as ellenőrzést követően kapucnis pulcsiba bújtatott kitömött bábukat tegyenek fekhelyükre. Ezzel elérték, hogy a két óránként benéző őrnek nem tűnt fel semmi, csak reggel, 5.30-kor a névsorolvasáskor derült ki, hogy kettővel kevesebben vannak.

A 48 éves Matt-nek ez már a harmadik szökése volt, a többszörös gyilkos legutóbb, 2007-ben egészen Mexikóig jutott. Ott azonban egy kocsma előtt leszúrt egy férfit, elfogták, majd a mexikói hatóságok átadták az Egyesült Államoknak.

A másik szökött rab, David Sweet 13 éve töltötte büntetését, amit azért kapott, mert egy rablás zsákmányán való osztozkodás közben 22 lövéssel megölte az őket rajtakapó helyettes seriffet.

A rendőrség házról házra jár, munkájukat a levegőben helikopterek, a földön nyomozó kutyák segítik.

Ma reggel újabb információk kerültek napvilágra a most már évszázad szökésének hívott ügyről.

„Rafinált terv volt – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. – A helyszínen rekonstruáltuk a történteket. Nem volt könnyű dolguk. Veszélyes bűnözők, akiket komolyan kell venni. Elképesztő, hogy erre hogyan voltak képesek.” A börtön fennállásának 150 évében senki sem szökött meg, ezért a szökést az amerikai sajtóban is sokan A remény rabjaihoz hasonlítják.

Időközben 100 ezer dolláros (28 millió forintos) vérdíjat tűztek ki rájukA szökött gyilkosoknak ehhez képest volt lelkierejük hátrahagyni egy üzenetet is, a következő szöveggel: Have a nice day! Legyen szép napod!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére