Fiatalok segítenek a parkolóban sátrazó néninek

ripost.hu • 2023. május 28., vasárnap •
A közösségi médiát bejárta a hír, miszerint egy 84 éves néni a komáromi Tesco parkolójában él, egy sátorban. Azóta kiderült, hogy két fiatal a néni segítségére sietett: most lakhatást keresnek számára Komáromban.
Fiatalok segítenek a parkolóban sátrazó néninek

Nem mindennapi látvány fogadja azt, aki a komáromi Tesco parkolójába téved, ugyanis a parkoló egy eldugott részén hetek óta áll egy sátor, benne egy idős nő lakik - írja a ripost.hu. Magdi néni 84 éves és lassan egy hónapja él a parkolóban. Először egy kempingszéken aludt, majd állítása szerint

attól a cirkusztól kapta a sátrat, akik Komáromban léptek fel.

A néni nem tudja megmondani, hogyan került ide és mi történt vele, így az emberek a segítségére siettek. Két fiatal, Nagy Ernő és Kovács Veronika felkereste a nénit és megpróbáltak a végére járni, mi történt vele.

Nem emlékszik rá, hogyan került ide

Az idős hölgy zavartan beszél, nem tudja elmondani pontosan, mikor és hogyan került utcára, valamint azt sem, hogy hol van a hivatalos lakcíme vagy hogy hová érkezik a nyugdíja. 

Sikerült több mindent is kiderítenünk Magdi néniről, az állapota azonban változó. Néha teljesen érthetően, tisztán beszél, máskor pedig csak nézünk egymásra Veronikával, hogy mit is akar mondani.

Így nehéz kihámozni, hogy mi igaz abból, amit mond és mi nem, illetve, hogy a közelmúltról beszél, vagy mondjuk a 60-as évekről 

– nyilatkozta Ernő. Ételt vittek a néninek, és megpróbálják felfejteni múltját és jelenlegi életét.

„Kiderítettem, hogy Gyöngyösön született, majd Szlovákiába költözött. Legutóbb személyigazolványt 2008-ban állítottak ki neki, állandó lakcíme pedig Nagymácsédon van, ami egy szlovák település. Sajnos pontos utcát, házszámot nem tudunk, az iratait pedig elvesztette valahol, így most azon vagyunk, hogy minden ilyesmit elintézzünk neki" – mondta Ernő, aki szerdán már személyi igazolványt is csináltatott Magdi néninek, pénteken pedig a TB-biztosítást is elintézi neki. Magdi néni hajléktalanszállóra nem szeretne menni, napközben azonban egy szociális intézménybe eljár fürdeni. Családja és rokonai tudomásunk szerint nincsenek. 

Szeretném kideríteni, hogy ki az orvosa, ugyanis szerintem demens a néni, és 84 évesen biztosan vannak gyógyszerei, amiket szednie kéne. Magdi néni azt mondja, Komáromban van az orvosa, így ennek is utánajárunk, ahogy annak is, hogy hol vezeti a bankszámláját, ugyanis

magyar és szlovák oldalról is kap nyugdíjat kettős állampolgárként, amit már egy ideje nem vett fel, így ez nagy segítség lehetne neki anyagilag

– tette hozzá Ernő, aki hiába próbálta megtudni a nénitől, hogy hol bankol, nem járt sikerrel. Magdi néninek elsősorban lakhatásra lenne szüksége, kifejezetten Komáromban, ugyanis nem hajlandó máshova költözni.

Inkább a sátorban marad, semhogy elhagyja Komáromot

Ernő szerint a néni nagyon ragaszkodik Komáromhoz. Már többen is a segítségére siettek és felajánlottak neki lakhatást idősek otthonában, lakást Felvidéken, de nem hajlandó elmenni. 

Talán valami rossz dolog történt, ami miatt nem akar visszatérni, vagy pont, hogy ide kötik szép emlékek, nem tudjuk. De tiszteletben tartjuk a kérését és Komáromban keresünk neki lakást. Sokszor emlegeti, hogy

teherautóval érkezett ide, ami szerintünk egy költözést jelenthet, de nem tudja megmondani, hogy ez pontosan mikor volt

– emelte ki a segítőszándékú fiatalember, aki úgy tudja, hogy a néni albérletben lakott, de többször is elkérték tőle a bérleti díjat egy hónapban, amit nem tudott már kifizetni, így az utcára került. Viszont semmilyen holmi nincs nála, se bútor, se iratok, elmondani pedig nem tudja, mi történt.

Apró komáromi lakást keresnek a sátrazó Magdi néninek

A komáromi Tesco igazgatója egyébként engedélyezte, hogy Magdi néni ott lehessen a parkolóban, amíg nem találnak neki lakást, és biztosítja számára, hogy folyamatosan ételhez jusson, ez azonban hosszú távon nem megoldás.

„Magdi néni nagyon makacs. Nem lehet őt erőszakkal elvinni a parkolóból. Bennem már bízik, le kell vele ülni beszélgetni és apránként felvázolni neki a lehetőséget vagy megmutatni neki a lakást. Máskülönben ő nem fogja elhagyni a parkolót, sem a sátrat, mert itt érzi magát biztonságban" – mesélt a nehéz helyzetről Ernő, aki most minden erejével azon van, hogy kiderítse, milyen lehetőségei vannak a néninek és lakhatást szerezzen neki Komáromban, akár bérleti díjért cserébe.

Szeretnénk, ha biztonságban lenne, nem itt a parkolóban, ahol a nagy esőzések ideje alatt a sátra alá folyt a víz. Ha el tudjuk intézni, hogy hozzájusson a nyugdíjához, akkor albérletet is tudnánk neki fizetni,

az orvosa segítségével pedig biztosan kitisztulna a kép, hogy ki is ő és mi a teendő

– vázolta a tervet a fiatalember, aki kiemelte, hogy bár rengetegen megosztották a néniről szóló posztot a Facebook-on, szinte senki nem jön oda hozzá napi szinten. „Néha megáll egy autó, adnak neki vizet, üdítőket, vannak konzervjei is, de senki nem állt úgy Magdi néni mellé, mint mi, hogy kiderítse ki is ő. Magdi néni egy nagyon vidám, fitt, jól szituált, kedves asszony, aki könnyedén veszi az életet. Szeretnénk megtalálni neki az új otthonát, ahol biztonságban lehet" – zárta gondolatait Nagy Ernő, aki mindent megtesz azért, hogy az idős asszony ne maradjon az utcán. 


Fotó: Facebook / Kovács Veronika

közösség

további frisss

lap tetejére