Felvettek? - Itt vannak az egyetemi ponthatárok!

• 2020. július 23., csütörtök •
Gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, valamint pszichológia - ezek voltak idén a legnépszerűbb szakok a felvételizők körében. Ezek közül a Pázmány a rekorder: pszichológiára 460 ponttal lehetett bekerülni.
Felvettek? - Itt vannak az egyetemi ponthatárok!

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb jelentkezési számait produkálták idén a felvételizők: összesen 91400 fiatal gondolta úgy, hogy beadja a papírjait valamelyik hazai egyetemre (a legtöbben az utóbbi két évtizedben 2004-ben jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, több mint 167 ezren). A viszonylag alacsony jelentkezési számból következően a ponthatárok is lejjebb csúsztak. Hogy hol húzták meg a vonalat, azt az határozta meg, hogy mennyi a férőhely, hányan jelölték meg az adott szakot, és milyen az eredményük. Végül ma minden felvételiző egy intézményenként és szakonként felállított rangsorban találja magát, és a legmagasabb pontszámot elért fiataltól kezdődően került mindenki a jelentkezési lapon megjelölt képzésre. Akinél az első helyre beírt szak betelt, jön a második helyen megadott iskola és így tovább.


Tavaly ilyenkor közös ponthatárváró partin múlatták az időt a diákok, amit idén a járványveszélyre való tekintettel nem szerveztek meg. Van viszont online buli, ezekről a közösségi médiában lehet tájékozódni, és hozzájuk csatlakozni.


Megvannak azonban a pontszámok, a legnépszerűbb szakok idén a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia voltak. Gazdálkodásin a Corvinusra 427 pont kellett, az ELTE-n 405, míg Szegeden 400. A kereskedelem és marketing a Corvinuson 436 pontot ért, Debrecenben és az Óbudain 400-400 pontot.
A pszichológia szakra a Pázmányon 460 pont kellett, az ELTE-n 444, míg Szegeden 437.


Az idei év nagy vesztesei, ami a szakokat illeti, a gépészmérnöki és az óvodapedagógusi szak, mindkettőre feleannyian jelentkeztek, mint tavaly. Bekerült azonban a legnépszerűbb szakok listájába az informatika, a programtervező informatikus és a kommunikáció-médiatudomány.


Minden más ponthatár megtekinthető a felvi.hu-n.

kép: eduline.hu/HVG

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére