Felminősítette Magyarországot a Moody’s!

• 2021. szeptember 25., szombat •
Az eddigi Baa3-ról Baa2-re minősítette fel a magyar adósosztályzat besorolását péntek késő este a Moody’s. A hitelminősítő stabil kilátást adott az új besorolás mellé.
Felminősítette Magyarországot a Moody’s!

Alapvetően a Moody’s péntek esti döntése két szempontból sem okozott meglepetést:

  1. Egyrészt a hitelminősítőnél egy fokozattal gyengébb volt a magyar adósbesorolás, mint a két versenytársnál, a Fitchnél és a Standard & Poor’s-nál.
  2. Másrészt tavaly szeptember óta pozitív kilátás volt érvényben a magyar osztályzatra, ilyenkor pedig a hitelminősítők gyakorlata alapján 12-24 hónapon belül vagy felminősítés jöhet, vagy a kilátást rontják vissza stabilra.

A hitelminősítő két pontban foglalta össze a döntés hátterét:

  • A magyar gazdaság erős ellenállóképességét mutatja az erőteljes visszapattanás 2021 első felében, amit a hatékony fiskális és monetáris politikai stimulus segített. Az erőteljes beruházásoknak köszönhetően a középtávú növekedési kilátásaink is javultak, a Moody’s szerint a következő öt évben 3-4% lehet a magyar gazdaság potenciális növekedése.
  • Az erőteljes növekedés a cég szakértői szerint a költségvetési fegyelem visszatérését is segítheti a következő években, illetve ismét csökkenhet az államadósság.

A MAGYAR GAZDASÁG ELLENÁLLÓKÉPESSÉGÉT MUTATJA, HOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYNAK CSAK MÉRSÉKELT HATÁSA LEHET, A MOODY'S SZÁMÍTÁSAI SZERINT 2023-BAN A MAGYAR GDP MINDÖSSZE 1,5%-KAL LESZ A VÁLSÁG NÉLKÜLI TREND ALATT.

A hitelminősítő szerint az idei vártnál erősebb gazdasági növekedésből adódó extra mozgásteret nagyrészt kihasználja majd a kormány, ugyanakkor úgy gondolják, hogy a hivatalosan megcélzott 7,5% helyett a GDP 6,5%-a is lehet a költségvetési hiány. Az erős gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig a következő években az adósságráta is csökkenésnek indulhat, 2023-ig majdnem négy százalékponttal, 76,7%-ra zsugorodhat.

A Moody's is kiemeli, hogy a magyar adósbesorolással kapcsolatban az egyik régóta fennálló kockázat a kormány és az EU viszonya, mely most a helyreállítási alap forrásainak csúszásában és a 2021-27-es ciklus támogatásainak esetleges felfüggesztésében csúcsosodott ki.

A CÉG SZERINT ELŐBB-UTÓBB LESZ MEGEGYEZÉS, AZ ÁTMENETI CSÚSZÁSNAK PEDIG MINIMÁLIS HATÁSA LESZ A MAGYAR NÖVEKEDÉSRE ÉS A KÖLTSÉGVETÉSRE.

További hosszútávú kockázatként azonosították Magyarországra nézve a népesség elöregedését, a beszállítói láncokban való felértékelődés esetleges nehézségeit, az innováció és a termelékenység javításának szükségességét, illetve a további felzárkózás biztosítását.

A hitelminősítő szerint további felminősítéshez vezethetne, ha a költségvetési fegyelem a vártnál gyorsabban állna helyre, amivel az adósságráta is meredekebben eshetne. Emellett strukturális reformok, illetve az MNB versenyképességi reformjavaslatainak végrehajtása lehetne pozitív hatással a jelenlegi besorolásra. Ellenkező esetben ha a költségvetési hiány a vártnál lassabban csökkenne, illetve az adósságráta zsugorodása lelassulna, akkor az negatív lépést indokolna. További kockázat esetleg az EU-val való viszony további romlása, a támogatások tartós felfüggesztése, illetve a növekedést rontó esetleges gazdaságpolitikai lépések végrehajtása.

A Moody’s felminősítése mindenképpen meglepetésnek tekinthető. Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik

- kommentálta a lépést Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakembere.

Címlapkép: Getty Images
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére