Felmérés: a liberálisok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt

• 2021. május 06., csütörtök •
Bige László kérésére felmérést készített a Republikon Intézet, különös tekintettel a liberális szavazókra. Kiderült, hogy az ő körükben is a Fidesz a legnépszerűbb, ellenben a Párbeszéd még a liberálisok táborában is mindössze 3 százalékon áll.
Felmérés: a liberálisok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt

A Magyar Narancs közölte a Republikon Intézet új felmérését, amit Bige László üzletember kérésére készítettek – Bige az elmúlt időszakban aktivizálta magát a politikában, többek között közvélemény-kutatások rendelésével. Az ellenzéki pártokkal gyakran együttműködő Republikon Intézet ezúttal a magyar választók ideológiai nézeteire, s különösen a liberális szavazók álláspontjaira volt kíváncsi.

A Republikon ötezer fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatása szerint, a választható világnézeti álláspontok közül

a magyarok 18 százaléka mondja magát erős nemzeti érzelműnek,

emellett 17 százalékuk a rend és a stabilitás híve. A válaszadók 14 százaléka vallotta magát liberálisnak, további 11 százalék pedig konzervatívnak. Ezek mellett 10 százalék szocialistának, 9 százalék zöldnek, 8 százalék hívőnek, 5 százalék pedig szociáldemokratának mondja magát. A válaszadók 9 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A kutatás ezen túlmenően a magukat liberálisnak vallókra fókuszált: a diplomások 21 százaléka vallotta magát liberálisnak, szemben a 8 általánossal rendelkezőkkel, akiknek 9 százalékuk liberális. A fiatalabb korosztályokban lényegesen nagyobb a liberálisok aránya, mint a negyven és különösen a hatvan év fölöttiek körében.

A liberálisok aránya Budapesten a legmagasabb,

19 százalék, ugyanakkor nők és férfiak között ebben a tekintetben nincs jelentős különbség.

Ami a politikai preferenciákat illeti, a felmérésből az derül ki: a magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, 19 százalékkal. Ugyanakkor a liberálisok 46 százaléka az ellenzéki összefogás valamelyik pártjára szavazna: 15 százalék a Momentum, 11-11 százalék a Jobbik és a DK támogatottsága a körükben. A liberálisok 4 százaléka támogatja a szocialistákat és még a liberálisok körében is mindössze 3 százalékon áll a Párbeszéd, egy szinten a Kétfarkú Kutya Párttal. Az LMP is mindössze 2 százalékon áll a körükben. 

A liberálisok legnagyobb csoportja, 29 százaléka viszont bizonytalan a pártválasztását illetően.

A felmérésből kiderül, hogy a hazai liberálisok meglehetősen baloldaliak,

a liberálisok több mint fele ugyanis bevezetné a feltétel nélküli alapjövedelmet; növelné a szociális kiadásokat, akár adóemelés terhe mellett is; és ellenzik a nyugdíjkorhatár emelését, csak 13 százalékuk értene vele egyet, míg a teljes társadalomban ez az arány 17 százalék.


Forrás, kép: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére