Felmérés: a Fidesz több mint 300 ezer új támogatót szerzett novemberben

• 2021. december 03., péntek •
A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, novemberben viszont már 39 százalék a felmérés szerint. Úgy számolják, az ellenzéki támogatók is többen lettek, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk. Ez nagyjából az új Fidesz-szavazók felét, 150 ezer főt jelent.
Felmérés: a Fidesz több mint 300 ezer új támogatót szerzett novemberben

A Fidesz októberi 34 százalékos támogatottsága a múlt hónapban 37 százalékra nőtt, a kormánypártok közösen így 39 százalékon állnak – derült ki a Závecz Research kutatásából.

A felmérésben résztvevők között a második legnépszerűbb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, akik a múltkori 13 százalékot követően most 12 százalékon állnak. Bár a harmadik legerősebb párt még mindig a Jobbik, szeptember óta fogy a táboruk: 12-11 százalék után most 9 százalékot mért esetükben a Závecz Research – foglalta össze a hvg.hu.

Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum pedig elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékon állnak. Négy pártnak: az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak egyaránt 2-2 százalékos a támogatottsága.

A ZRI szerint a választók egyre nagyobb figyelemmel követik a politikai szereplőket és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, ugyanis egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a DK 19, a Jobbik az aktív szavazók 10 százalékára számíthat, az MSZP 7-re. A Momentum 5 százalékos, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3, míg az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a két lista versenye valamivel szorosabbá vált: a múlt havi 4 százalékos ellenzéki előny 2 százalékosra szűkült a választók teljes körében. A biztosan szavazók viszont lényegében döntetlen az állás: az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.
A Závecz Research szerint a kiélezett verseny miatt magasabb részvétel várható 2022-ben. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosra mondta, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson, most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti azt.

A választók 42 százaléka azt gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék – jegyzi meg a cikk.

Forrás: atv.hu
Kép forrása: pestisracok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére